Segítségnyújtás

2021.02.08. 07:00

Téglát, tetőcserepet és játékokat is vitt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a horvátországi Sziszekbe

Csaknem 25 millió forint értékű szállítmányt vitt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a földrengés sújtotta Sziszekbe a károk helyreállítására.

Vas Népe

Fotó: VN/Büki László

A karitatív szervezet ezúttal építőanyagokat – blokktéglát, tetőcserepet, csempét, járólapot és hőszigetelő anyagot –, készételkonzervet, almát, valamint gyermekjátékokat szállított, képviselőit Kristina Radić, a Sziszeki Egyházmegyei Karitász igazgatója fogadta és köszönte meg a testvérvárosi segítséget, kiemelve, hogy a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász az elsők között reagált a problémára.

Tuczainé Régvári Marietta szombathelyi karitászigazgató – a testvérvárosi összetartozás jegyében – szombathelyi Szent Kvirin-emlékekből összeállított kiadványt adott át Kristina Radićnak.

A csütörtöki adomány sziszeki fuvarját négy szállítmányozási cég, a Galambos Trans, a Domino Trans, a Terra-Cargo és a VoleiSped vállalta díjmentesen. Sofőrjeik – Nagy Csaba, Erdős Tibor, Szilvási Gellért és Fekete József Márió – egymást segítő hozzáállása összecseng a cégek karitatív szerepvállalásával.

Fotó: VN/Büki László

Az egyházmegyén kívülről is érkeztek olyan segítők, akik a csütörtöki „segélykonvojhoz” csatlakoztak: két Balaton környéki vállalkozó, Surányi Norbert és Németh Péter körülbelül 800 kilogramm készételkonzervet ajánlott fel és szállított ki a sziszeki önkéntesek étkeztetésére. Másfél tonna almát is vitt a karitász, amit Molnár Ferenc termelőtől vásárolt kedvezményesen.

A sárvári és a harkai karitászcsoportok kezdeményezésére gyűjtött játékokat a sziszeki Braća Ribar Általános Iskola tanulóinak adták át. A két mikrobusznyi játék gyűjtésében oroszlánrészt vállalt Ördög Mónika, a sárvári katolikus általános iskola tanára és Dobos Tiborné, a Harkai Plébániai Karitász vezetője. A Gyermekek a gyermekekért projekt részeként sárvári és környékbeli gyerekek gyűjtöttek játékokat, amikért az iskola igazgatója, Vesna Šebek mondott köszönetet.

A csütörtöki segélyszállítmányból kaptak a Sziszek Petrinjska utcai konténernegyedének lakói is: almát és játékokat adott át nekik a jószolgálati szervezet, és felkereste az egyik családot, akinek a Katolikus Karitász adományaként két hete adták át az átmeneti otthonként szolgáló lakókonténert.

A következő napokban a Horvát Karitász száz konténerlakást biztosít a fedél nélkül maradottaknak, amihez csatlakozott már a magyarországi karitász két letelepített lakókonténerrel, a jövő héten pedig a Szombathelyi Egyházmegye és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász közös adományként egy 3,3 millió forint értékű összkomfortos mobilházat szállítanak ki. A plébániai karitászok továbbra is gyűjtenek a horvátországi földrengéskárosultak megsegítésére. A szombathelyiek akkor visznek legközelebb szállítmányt, ha további építőanyagokat tudnak a befolyó összegből venni.

Kiemelt képünkön: A helyi önkéntesek rakták ki az adományt a mikrobuszokból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában