régi álom válik valóra

2021.02.18. 14:00

Villanyáramot kap a csörötneki szőlőhegy

Régi vágyuk valósulhat meg az idén a helyi szőlőtulajdonosoknak: már az engedélyeztetés fázisában van a hegyi villamosáram-beruházás.

Tersztyánszky Krisztina

20210217 villamosítási tervek a hegyközségben, Kocsis Zsolt polgármester, csörötnek, Szendi Péter, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Szendi Péter

A csörötneki szőlőhegy a falu történelmi öröksége: egykor a ciszterek művelték itt szőlőbirtokaikat. A mintegy 17 hektáros területen elhelyezkedő apró parcelláknak jelenleg mintegy száz tulajdonosa van, akik közül az előzetes igényfelmérés szerint 60-70 szőlősgazda jelezte, hogy igényli a villamos vezetéket. Többen akkumulátorral, napelemmel világítanak, de végleges megoldásnak mégiscsak az elektromos hálózat ígérkezik.

Az önkormányzat 2019-ben nyújtott be pályázatot az agrártárcához zártkerti fejlesztésre. Az elnyert 19,8 millió forint nagyobb részét a hálózat kiépítésére, egyharmadát a szőlőhegyi út helyreállítására fordítják. A Templom úti trafótól induló kábeleket a föld alatt helyezik el. Ezt tájképi szempontok és az üzembiztonság is indokolttá teszi, az út egy része erdőben halad. Az energiaigényt bejelentették, az előleget befizették, a beruházás az engedélyeztetés fázisában tart. Kocsis Zsolt polgármester reményét fejezte ki, hogy a hálózat az idén megépül, az elektromos energiát a villanyóráig elviszik az ingatlanokhoz. Innen befelé már a tulajdonosok feladata lesz a bekötés, kiépítés. A földkábeles megoldás miatt oszlopok nem csúfítják a tájat, csak az 50-60 méterenként elhelyezendő dobozok árulkodnak a közterületen arról, hogy megvalósult a szőlőhegy első közműcsatlakozása.

Közvilágítási lámpákat nem terveznek: elrontaná a hobbikert jelleget és túl költséges lenne az üzemeltetése. Térfigyelő kamera elhelyezésére néhány oszlopot valószínűleg telepítenek majd.

Kiemelt képünkön: Kocsis Zsolt polgármester a hálózat nyomvonalát mutatja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában