megemlékezés

2021.03.04. 18:00

Alkalmi bélyeg után könyv is készül a Lehár 145 emlékév kapcsán

Az ŐrvidékHázban szerdán tartottak megemlékezést abból az alkalomból, hogy 103 évvel ezelőtt, 1918. március 3-án alakult meg Lehár Antal vezetésével a korábbi szombathelyi és soproni alakulatok összevonásával a 106. gyalogezred.

Gyöngyössy Péter

Léhár emlékév, őrvidékház,Steindl Rezső 20210303, ut, Szombathel, Vas Népe / Unger Tamás

Forrás: VN

Fotó: Unger Tamás

Az I. világháború eseményeit a Lehár 145 emlékév alkalmából szervezett programsorozat részeként idézték fel.

A Lehár név kapcsán a legtöbb embernek a híres zeneszerző jut eszébe. A magyar történelemmel foglalkozók számára legalább ilyen neves személyiség a katona testvér, báró Lehár Antal is. A híres Lehár-induló neki íródott, amikor az olasz fronton, a Piave folyónál harcolt. Az első világháború kezdetén a szombathelyi 83. gyalogezrednél őrnagyi rangban szolgált, kiérdemelte a katonai Mária Terézia-rend lovagkeresztjét, s vele együtt az osztrák bárói címet. A háború végére már ezredesi rendfokozattal bírt, és megkapta a tiszti Arany Vitézségi Érmet is. Ő volt az egyetlen a Monarchia szárazföldi hadseregében, aki a két magas kitüntetést együtt viselhette.

A háború után Szombathely városparancsnoka lett. Szerdán az ŐrvidékHázban igeliturgiával kezdődött a megemlékezés, amelyet Perendi Zoltán akolitus tartott. Steindl Rezső, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének Vas megyei elnöke mutatta be azt a bélyeges, alkalmi pecséttel ellátott első napi alkalmi borítékot, amelyet az esemény alkalmából adtak ki. Ezután Fonyódi László nyugállományú főtörzszászlós beszélt Lehár Antal kitüntetéseiről. A harmadik előadó, Jagadics Péter nyugállományú ezredes a Lehár Antal életéről készülő könyv kapcsán fel­idézte a neves férfiú életpályáját.

Kiemelt képünkön: Steindl Rezső az ŐrvidékHázban tartott megemlékezésen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában