pályázni lehet

2021.03.03. 07:00

Elindult a falusi kisboltok támogatási programja

Már megjelent a Magyar falu program új pályázata. A 45 milliárd forintos csomagból a falusi kisboltok létrehozására, felújítására, bővítésére, fejlesztésére és működtetésére lehet pályázni. A csomag célja, hogy a kistelepüléseken is működjön legalább egy olyan kisbolt, ahol az alapvető élelmiszereket, háztartási cikkeket meg lehet vásárolni.

Gyöngyössy Péter

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: V. Németh Zsolt Facebook-oldala

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő kérdésünkre kifejtette, hogy a Magyar falu program célja, hogy elősegítse, a városokban és a falvakban élő lakosság életszínvonalában ne legyen különbség. Ebbe az is beletartozik, hogy a kereskedelmi és szolgáltatási lehetőségek területén se legyenek hátrányban a vidéken élők. Ahol nincs legalább egy olyan bolt, ahol az alapvető élelmiszerek, megvásárolhatók, és a bevásárláshoz utazni kell, ott ez komoly hátrány. A mostani pályázat célja ennek a hátránynak az eltüntetése. A választókerületben 11 falut érinthet a kiírás. Több település jelezte, hogy pályázni fog.

Ágh Péter országgyűlési képviselő elmondta, hogy Észak-Vas megyében tavaly a kormány a Magyar falu program révén 111 pályázat finanszírozásával járult hozzá a vidéki életminőség javításához. Ezzel a programmal a kormány segítő kezet nyújt a falvaknak. A vírus okozta nehéz helyzet ellenére is folytatja ezt a kezdeményezését. Új elem a falusi kisboltok támogatása, melyre nagy szükség van. Érdemes minél többeknek pályázni.

V. Németh Zsolt ország­gyűlési képviselő kérdésünkre elmondta, hogy a 127 településből álló választókerület jellemzően aprófalvas terület, ahol számos még működő és megszűnt bolt található. A falusi kisboltok a kistelepüléseken közösségi térként is funkcionálnak és a falusi életminőség meghatározó elemei. Sok helyen azért szűnt meg a bolt, mert nem tudta kitermelni a bért. A képviselő reméli, hogy a működési támogatás hozzájárul ahhoz, hogy a kisboltok árai versenyképesek maradhassanak a bevásárlóközpontok áraival szemben.

Szalafőn nyolc éve nincs bolt. Megvan a korábbi önkormányzati épület, amit erre alakítottak ki, raktárral, WC-vel. Lugosi Arnold polgármester szülei is kocsmárosok voltak, így jól tudja, hogy a kocsma és a bolt milyen szerepet játszott a falvak életében, különösen Szalafőn, ahol a szereken a családok olykor messze egymástól távol laktak. Ez volt a találkozási hely, a közösségi tér. Ahogyan nőttek a költségek és szűkült az árrés, úgy mentek tönkre a boltok. A mozgó boltoknak sem rentábilis egy ilyen szeres település ellátása. Lugosi Arnold számára is fontos ez az ügy. Reméli, hogy lesz szalafői pályázat.

Keléden örülnek a Magyar falu program kisboltokkal kapcsolatos kiírásának. Mint Feiler József polgármestertől megtudtuk, korábban az alig nyolcvanfős faluban egy nem falubeli vállalkozó működtette a boltot, de nem mindennap volt nyitva, nem volt friss az áru. Miután befuccsolt, maguk vették kezükbe a bolt ügyét. Létrehoztak egy szövetkezetet, melynek az önkormányzat is a tagja. Most már a boltot a szövetkezet működteti. Azóta mindig van friss kenyér. Kaphatók az alapvető élelmiszerek, tisztítószerek, van sör, bor, saját maguk termelte zöldség, de kapható primőráru és déligyümölcs is. Feiler József elmondta, hogy eltelt egy kis idő, míg az emberek visszaszoktak a helyi boltra. Az eladó munkabérét még nem tudták kitermelni. A szövetkezet tagjai tagi munkavégzés keretében üzemeltetik. Az új pályázattal elsősorban a működtetéshez várnak segítséget.

Horvátlövőn 15 éve nincs bolt. Az ÁFÉSZ kivonult, az épületet a korábbi önkormányzat eladta. Ezt Bugnits Vilmos polgármestertől tudtuk meg, aki elmondta, hogy a falu 203 fős lakosságának 50-60 százaléka idős ember. Ők kevésbé mobilak. Mozgó bolt is csak kétnaponta van. Fontosnak tartja, hogy az alapvető létszükségleti cikkek itt, helyben is elérhetők legyenek, ezért örül a Magyar falu program új pályázatának. Már megvan a vállalkozó, aki fantáziát lát a támogatásban. Megvesz egy régi épületet, annak a helyén épül fel az új bolt.

Kiemelt képünkön: V. Németh Zsolt február közepén Sorkikápolnán is benézett a kistelepülés jól működő boltjába

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában