Válaszok első kézből

2021.03.04. 20:58

Hende Csaba oltástámogatásról, költségvetésről, egészségügyről

A város és a kormány kapcsolatáról, az idei költségvetésről, valamint a kormánypárt helyi szervezete által indított oltástámogatási kezdeményezésről is kérdeztük Hende Csaba parlamenti alelnököt, Szombathely országgyűlési képviselőjét.

VN

20210304 Hende Csaba országgyűlési képviselő fogadóórája, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Második alkalommal hirdette meg a „Válaszok első kézből” elnevezésű sorozatát Hende Csaba: a lakosság és a sajtó is feltehette kérdéseit, a válaszokat pedig mozgókép formájában posztolta közösségi oldalán a képviselő. Az összeállítás elején beszélt a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt bevezetett korlátozó intézkedésekről és a majdani, tervezett szakaszos újranyitásról is.

Szerkesztőségünk három kérdést intézett Hende Csaba felé, mindegyikre választ kaptunk. Kíváncsiak voltunk, mi a véleményre arról, hogy az utóbbi hetekben a baloldali városvezetés tagjai következetesen arról beszélnek, mi mindent nem tudnak megvalósítani a kormányzati elvonások miatt. „Tényleg kifosztja a várost a kormány?” – kérdeztük. Hende Csaba szerint ez az állítás hamis.

– Tény, hogy az iparűzésiadó-bevétel felére csökkentése hátrányt jelent az önkormányzat számára, de a kormány már tárgyalásokat kezdeményezett a veszteségek kompenzálására. Jómagam ezeken a tárgyalásokon nem veszek részt, remélem sikerül megegyeznie, megállapodnia polgármester úrnak a kormányzattal – hangsúlyozta. Hozzátette: az így megspórolt pénzt a kormány az érintett kis- és középvállalkozásoknál hagyja, a cél a munkahelyek védelme. Közel van már a megoldás, egyre több oltóanyag érkezik és szeretnénk minél előbb újraindítani az országot.

Kikértük az országgyűlési képviselő véleményét a 2021-es költségvetéssel kapcsolatban is. Elmondta: válságos időszakban nagyon nehéz költségvetést csinálni, de a jelenlegi intézkedéseknek katasztrofális következményei lehetnek. Példának okáért említette a Herényiek Házát, amely korábban 13, idén kettőmillió forintnyi támogatást kap – utóbbiból még a rezsijét sem tudja kifizetni a méltán elismert intézmény.

Hende Csaba kiemelte: Ungár Péter helyesen döntött, amikor az ellenzék tagjai közül egyedüliként aláírta a helyi Fidesz által közzétett nyílt levelet, bizonyítva ezzel, kiáll a biztonságos vakcinák mellett. – Csak a vakcina segítségével juthatunk túl a járványon. Sokan most feltűnően a kínai vakcina ellen kampányolnak, pedig komoly mellékhatása nem ismert, és nem tudunk olyanról sem, hogy ezzel oltott személy később elkapta volna a koronavírust – válaszolta Hende Csaba a Vas Népe kérdésére.

Hende Csaba a videóban beszél még:

  • Arról, hogy stabilan működik a Markusovszky kórházban az ellátás és, hogy hány orvos és egészségügyi szakdolgozó nem írta alá az új szerződését
  • Arról, hogy mi a legnagyobb kihívás amellyel szembe kell néznie Szombathelynek
  • - Az SMA-betegség kezelésének támogatási lehetőségeiről

    A videót itt tekintheti meg:

    Lakossági kérdésekre is válaszolt Szombathely országgyűlési képviselője. Ezt itt tekintheti meg:

     

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában