Faluszépítő egyesület

2021.03.01. 07:00

Huszonhárom éve szépítik Apátistvánfalvát

A rábavidéki szlovén falvakban több helyen működik faluszépítő egyesület. A térség második legnagyobb településén 23 éve jött létre egy ilyen szervezet Apátistvánfalvai Faluszépítő és Hagyományőrző Egyesület néven.

Tersztyánszky Krisztina

20210225 Apátistvánfalva Húsvéti díszítés a falu főterén. Képen: Kovács Anita önkormányzati képviselő Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Amint azt a neve is elárulja, ez a szervezet, amellett, hogy az esztétikus településképről gondoskodik, a hagyományok, a szlovén nemzetiségi kultúra ápolását is kézben tartja a községben. Az egyesület székhelye is a település központjában, a sokfunkciós kultúrközpontban kapott helyet. A szervezet elnöke Trajbár Edit. Jelenleg 51 tagjuk van, akiknek örvendetes módon a túlnyomó többsége fiatal, illetve középkorú. Rendkívül aktív közösségről van szó: minden települési programnál, de akár egy nagyobb, egész tájegységet felölelő rendezvény lebonyolításában is lehet rájuk számítani. Természetesen mindenki önkéntesen, és a települési önkormányzattal együttműködve végzi a tevékenységeit.

– Az egyesületen belül működik egy kulturális szekció – meséli Kovács Anita elnökségi tag. – Ez a szekció a Magyarországi Szlovének Szövetségének fenntartásában végzi a munkáját, de tagjai az egyesülethez is tartoznak. Olyan amatőr színjátszók és népi énekesek ők, akik kiérdemelték a Pro Cultura Hungariae Minoritatum (Kisebbségi Kultúráért) díjat. Az egyesület alapító elnöke, Kovács László és következő vezetője, Fodor Sándorné egyaránt részesültek a Nemzetiségekért Díj kitüntetésben. Szervezetünk működésének célja, hogy elősegítse a településen még máig élő szlovén hagyományok, tevékenységek fennmaradását, a szlovén anyanyelv ápolását, illetve, hogy erősítse a településen élők ismereteit a nemzetiségi hagyományaikról és a lakóhelyük értékeiről. Ennek érdekében minden évben megszervezzük az aktuálisan esedékes tradicionális nemzetiségi programokat, és a hagyományos eseményekhez igazodva alakítjuk, csinosítjuk a faluképet is. Ilyen program például a májusfaállítás és -kitáncolás; vagy a kápolnai litánia hazai és anyaországi plébánosok celebrálásával, az MSZSZ-szel közös szervezésben, az Apátistvánfalvai Egyházi Énekkar közreműködésével. Az egyesület aktívan részt vesz olyan országos jelentőségű nemzetiségi programok szervezésében is, mint amilyen az Országos Szlovén Önkormányzat által szervezett 201-os rábavidéki rönkhúzás volt Kétvölgyön, vagy az Országos Szlovén Találkozó, amelynek 2012-ben a mi falunk adott helyet.

Az egyesület által szervezett rendezvényeken a falu idősebb lakói is részt vesznek Fotó: VN/OSZÖH

Kovács Anita hozzáteszi: az egyesület éves közgyűlésén tavalyelőtt meghívott vendég volt Kissné Köles Erika szlovén országgyűlési szószóló asszony, aki részt vett az azt követő kulturális programokon is. Tavaly januárban pedig meginvitálta az egyesület tagságát egy országházi látogatásra. A szószóló asszony támogatására minden körülmények között számíthatnak.

Gazdálkodni a tagdíjbevételekből, helyi önkormányzati támogatásból és pályázatokból, illetve az egyszázalékos adófelajánlásokból tudnak.

Ahogy az idén nagyon sokan, úgy az apátistvánfalvai hagyományőrzők is csak feltételesen tervezik az idei évüket, hiszen a járványhelyzet alakulása még sok mindent befolyásolhat. Márciusban a korábbi évekhez hasonlóan szeretnének csatlakozni a Te szedd szemétszedési akcióhoz. Április végén következik a szokásos májusfaállítás, helyi harmonikás közreműködésével. Kitáncolását május végére-június elejére tervezik. A rendezvényre várják a húszéves Vidám Barátok Amatőr Színjátszó társulatot is. Augusztusban esedékes a balázsfalvai kápolnai búcsú, kétnyelvű, szlovén és magyar litániával. Ez az esemény minden évben fontos alkalma az anyanyelvi hitélet ápolásának, melyen helyi és szlové niai plébánosok is részt vesznek. November végétől műhelymunkával telnek a téli esték, melyen az idősebb generáció átadja tudását a fiataloknak. Kültéri adventi koszorút készítenek, díszítik a falukarácsonyfát, megálmodják a karácsonyi dekorációt.

Ha valaki mostanában Apátistvánfalvára látogat, láthatja, hogy az egyesület tagjai az utóbbi napokban sem tétlenkednek: a faluközpontot már tavaszi díszbe öltöztették.

Kiemelt képünkön: Az egyesület tagjai a faluközpontot már tavaszi díszbe öltöztették. Kovács Anita elnökségi tag kisfiával a települést díszítő tojásfánál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában