múltidéző

2021.03.19. 07:00

Időutazásra invitálnak a Vas megyei település önkéntes lánglovagjai a tűzoltás múltjába

Hosszúpereszteg központjában tűzoltómúzeum létesítésén dolgozik a helyi önkéntes tűzoltó-egyesület. Bár a vírushelyzet és a vele járó gazdasági nehézségek visszavetették az előkészületeket, nyáron már szeretnének vendégeket fogadni.

Tersztyánszky Krisztina

20210318 tűzoltó múzeum, Dienes Bálint, Kovács Tamás, Hosszúpereszteg, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Az önkormányzattól erre a célra átengedett volt mázsaház­épület felújítási munkálatai folyamatosan zajlanak – tudtuk meg Dénes Bálinttól, az egyesület képviselőjétől.

– A gazdasági helyzet megnehezíti a dolgunkat, így az önkormányzatra nem támaszkodhatunk, ebből adódóan a helyi vállalkozók segítik a felújítást. Kipakolás után a falak rossz állapotának javítása rengeteg időt és munkát igényelt. A nyílászárók felújítása, az épület belső festése a hónap végén megtörténik, majd ez­után megkezdődik a tető javítása. Ezzel egy időben folyik az eszközök karbantartása is, majd a tárlat berendezése. Terveink szerint a külső színezés tavasszal történik meg.

Az egyesület egy két helyiségből álló, interaktív múzeum létrehozásában gondolkodik. Az első részben egy tűzoltószertárt láthatunk majd, két készenlétben álló, felmálházott tűzoltóautóval. Így igény esetén bemutatókat is tudnak tartani. A két Zuk közül az egyik egy falusi tűzoltó fecskendőnek, míg a másik egy műszaki mentő gépjárműnek lesz berendezve, korabeli feszítő-vágóval, kismotorfecskendővel, létrával, kéziszerszámokkal. A különféle kézi és hordozható tűzoltó készülékek bemutatására egy nagy falfelületet kívánnak kialakítani.

Két Zukot is kiállítanak a hosszúperesztegi tűzoltómúzeumban
Fotó: Szendi Péter

Az épület nagyobb terében már elhelyeztek egy, az 1800-as évek végén készült (lóvontatású) kocsifecskendőt, mely a szakfelszereléseivel együtt igazi csemegének ígérkezik, különösen úgy, hogy ez is működőképes. Különböző típusú védő- és egyenruhákat is bemutatnak, amelyeket az egyesület tagjai viseltek.

Egykori dokumentumokba is bepillanthatnak majd a látogatók, például megtalálható lesz az egyesület 1958 és 1990 között vezetett egységkönyve, azonkívül a fenti időszakra vonatkozó levelezések, illetve a tanácsi rendszerben használatos tűzvédelmi felvilágosító kiadványok.

Más településekről is érkeztek relikviák: Csánig tűz­oltó-egyesülete egy Zuk tűz­oltó­autót, illetve korhű ruhákat adományozott. A kőszegi Multifelt Factory Kft. pedig a réges-régen bezárt létesítményi tűzoltóságának eszközeit ajánlotta fel, kismotorfecskendőt, tömlőket, védőruhákat.

– Szponzoraink szerencsére egyre többen vannak – árulja el Dénes Bálint. – Ez számunkra fontos visszacsatolás, hogy elismerik a munkánkat. A megye több helyéről is sikerült partnercégeket találnunk. Emellett Hosszúperesztegről is kaptunk támogatásokat.

Kovács Tamás és Dénes Bálint a mázsaházépületben

A tárlat megtekintéséhez előzetes egyeztetésre lesz szük­ség, de szinte bármikor tudják fogadni az érdeklődőket, hiszen a csapat egy része a településen dolgozik. A későbbiekben tetőtér beépítést is terveznek, ahol egy falumúzeumot kívánnak létesíteni, ezzel még inkább megerősítve az egyesület és az önkormányzat jó kapcsolatát. Az épület mellett egy nagy teraszt alakítanak ki, amely a túrázók pihenésére adna lehetőséget, egyúttal a település lakói számára is közösségi tér nyílna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában