Ambíciók, célok mindig kellenek

2021.03.17. 07:00

Kántás Zoltánnak vezetőként és magánemberként is rengeteg terve van

Több mint harminc évig dolgozott a Vasivíz Zrt.-nél és jogelődeinél, 2005-től 2019-ig a Szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdő vezetője volt, 2019 novembere óta a sárvári fürdő igazgatója Kántás Zoltán. A szakmai ranglétra minden fokát bejárta, aminek sok hasznát látta eddigi életében.

Tóth Kata

20210312 Kántás Zoltán a Sárvári Fürdő vezetője, Sárvár, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Cseh Gábor

Az első éveit Tatabányán töltötte, az általános iskolát már Szombathelyen járta Kántás Zoltán, 14 éves korától csak hétvégenként tért vissza a szülői házba: az azóta megszűnt középiskolában, a maga nemében kuriózum győri Mayer Lajos Szakközépiskolában lett kollégista. – A véletlennek köszönhető, hogy odakerültem: az egyik tanárom vetette fel, hogy tanuljak víz- és szenny­víztechnológusnak. Mindez egy­beesett a szüleim ösztönzésével: kezdjek el önállósodni.

Az érettségivel szakmát is kapott, amivel nem volt nehéz az elhelyezkedés Szombathelyen: 1988-ban vízminőség-védelmi felügyelőként került a Vas Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat műszaki osztályára. Büszkeséggel és hivatástudattal kezdte a munkát. A 80-as években országosan – Vas megyében is – elkezdődött a közművesítés az ivóvíz­ellátás, a szennyvíz-elvezetés és -tisztítás területén. Szükség volt az ivóvízhálózatok, víztisztító rendszerek, szennyvíztisztító telepek felügyeletét ellátó szakemberekre. A társaság feladata volt a csatornabírságok megállapítása is. 1992-ben másfajta munkára irányították át: az üzemviteli osztályon műszaki előadóként folytatta. 1997-től 2005-ig vízhálózati ellenőr elnevezéssel hasonló feladatot végzett.

– Tizennyolc évesen még kevésbé voltam érett a továbbtanulásra: a 2000-es években jött el ennek az ideje. Akkor nagy lendülettel vetettem bele magamat a tanulásba. Köszönettel tartozom a cég akkori vezetőinek, hogy támogatták a szándékomat. Baján az egykori Eötvös József Főiskola építőmérnöki szakán, vízellátás-csatornázás szakirányon tanultam, később vízellátás-vízkezelés szakmérnöki diplomát szereztem. Mindezt munka és család mellett. A diplomával a zsebemben persze célom volt az előbbre lépés is. Jelentős ambíció munkált bennem akkor és most is. Hiszem, hogy a család mellett ezek is értelmet adnak az életnek, így lehet vizionálni a jövőképet.

2005-ben üzemmérnökség-­vezetővé lépett elő. Úgy fogalmaz: a közösség iránti felelősségtudata akkoriban kezdett kialakulni. Később fürdőfőmérnöki, majd fürdővezetői megnevezést kapott a munkaköre. Párhuzamosan a Szombathelyi Vízmű SC ügyvezető elnöke volt 2013-ig. A sajátos konstrukcióban a helyi vizes sportéletnek helyet adó létesítmény vezetője az egyesület elnöki pozícióját is betöltötte. Sokszor kihívást jelentett összeegyeztetni üzemeltetőként a sportolói oldalról jelentkező igényeket. A körülmények ellenére úgy érzi, szépen levezényelték az időszakot. Üzemvezetőként megfogalmazódott benne: hasznos lenne közgazdasági alapokat is szereznie a vezetése alatt álló egység működtetéséhez. A gondolatot tett követte: 2013-ban újabb – mérnök-közgazdász – diplomát szerzett a Nyugat-magyarországi Egyetemen Sopronban.

– 2005-től 2019-ig a fedett uszoda és termálfürdő vezetője voltam. Ez idő alatt lezajlott a termálfürdő fejlesztése, 2016–2017-ben az uszodafejlesztés és a részleges rekonstrukció. Szakmailag óriási kihívás volt egy ilyen volumenű projektben részt venni – mondja. Közben politikai szerepet is vállalt: a 2014-es önkormányzati választáson a Fidesz színeiben egyéni választókörzetben a keleti városrészen lett képviselő. A politikában is az ambícióit akarta kiteljesíteni, a közösségért való tevékenységet hangsúlyozva. Jó szívvel emlékszik vissza az önkormányzati évekre, de ma már úgy gondolja, abban a munkában teljesedhet ki, amit az elmúlt évtizedekben végzett.

2019 őszén váratlanul érte és megtiszteltetés volt számára, hogy lehetőséget kapott a Sárvári Gyógyfürdő Kft. vezetésére. Több szempontból is ez élete eddigi legnagyobb kihívása. – Egy éve válságmenedzselést folytatunk a cég fennmaradásáért. A nehéz helyzetet szeretnénk a hasznunkra fordítani, és értünk el eredményeket. Ebben nagy szerepe van a kiváló közösségnek, amelyben mindenki pontosan tudja a fel­adatát. Én vezetőként koordinálom a szervezetet. Látható volt, hogy a műszaki és szolgáltatási területen vannak felújítási feladataink. Olyan projekteket készítünk elő, amelyek ha az újraindítás után forrást kapnak, még sikeresebb pályára tudják állítani a fürdő következő időszakát. Kormányzati segítséggel sikerült megszabadulnunk több mint 1,8 milliárdos hitelállományunktól. Harmadik pillérként pedig a kollégák továbbképzésére koncentrálunk. Abban bízom, hogy a nyáron kijön a turizmus ágazat a gyötrelmes helyzetéből – a szállodafoglalások erre engednek következtetni. Szakmailag akkor lennék elégedett, ha néhány éven belül műszaki infrastruktúrájában, szolgáltatásaiban, attrakcióiban megújuló fürdőt tudnánk felmutatni a meglévő szakembergárdával. Igazgatóként és magánemberként is rengeteg tervem van. Most elsősorban a nyitásra várok, és abban bízom: tartós és meleg lesz a nyár, és nagyon sok elégedett vendéget fogadhatunk az idén is.

Kiemelt képünkön: Kántás Zoltán az irodájában. Egy éve válságmenedzselést folytatnak a cég fennmaradásáért

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában