Kolónia a templom padlásán

2021.03.13. 07:00

Kitakarították a vaskeresztesi denevérszállót

A falu templomának padlásán Vas megye egyik legnépesebb denevérkolóniája él. Néhány éve mintegy ezer egyed használja nyári szállásként az épületet.

Gyöngyössy Péter

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: VN

A felhalmozódott ürülék eltávolításához Várhelyi Tamás plébános az Őrségi Nemzeti Park munkatársainak segítségét kérte. A szakemberek a szálló por ellen speciális öltözékben végezték el a padlás kitakarítását.

A denevérek azon állatok közé tartoznak, melyektől a legtöbb ember idegenkedik. Sokan megrémülnek, amikor éjszaka megpillantják ezeket a csapongó reptű emlősöket. Pedig emberi szempontból nagyon hasznos állatokról van szó. Rengeteg éjszakai rovart, köztük sok kerti kár­tevőt fogyasztanak el. A természetvédelmi szakemberek rendszeresen felmérik a potenciális nappalozó helyeket. Vas megye egyik legnépesebb kolóniája használja nyári szállásként a vaskeresztesi templom padlását. A kolóniát hegyesorrú és közönséges denevérek alkotják. Tóth Mihály, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi területfelügyelője elmondta: a templom plébánosa, Várhelyi Tamás kereste meg az igazgatóságot, hogy a padláson jelentős mennyiségű denevérürülék halmozódott fel, melynek már időnként a templomban is érezhető a szaga, és kérte a segítségüket. Tóth Mihály elmesélte, hogy a padláson, a torony felőli részen volt a legtöbb ürülék – ott már dombokban állt –, több helyen bokáig ért.

A takarítás során 60 literes zsákokba gyűjtötték. Mint megtudtuk, az épületek – köztük a templomok padlásai, tornyai – rendkívül fontos szálláshelynek számítanak a denevérek számára a nyári időszakban. Ősszel kiürülnek ezek a denevérhotelek, mert telelőhelyeikre vonulnak ezek az állatok. Képesek több száz kilométert megtenni az arra alkalmas barlangokig, régi bányajáratokig. A környéken, a Kőszegi-hegységben, Szlovéniában, Ausztriában vannak ilyen alkalmas telelőhelyek. A szálláshelyül szolgáló épületek felújításánál nagy óvatossággal kell eljárni. Érdemes a nemzeti park szakembereit megkeresni. Egy nem kellő gondossággal kivitelezett tetőfelújítás több száz denevér pusztulását okozhatja.

Kiemelt képünkön: A megfelelő biztonsági intézkedések mellett dolgoztak, 60 literes zsákokban gyűjtötték össze a denevérürüléket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában