Pénzügyek

2021.03.09. 18:18

Egyeztettek Szombathely és a kormány képviselői

Balla György miniszteri biztos számára a szombathelyi önkormányzat jelenlegi pénzügyi helyzetét háromfős delegáció vázolta. Dr. Nemény András polgármester, Illés Károly, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, valamint dr. Károlyi Ákos jegyző vett részt a budapesti tárgyaláson.

Vas Népe

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Mint arról korábban írtunk, valamennyi magyarországi kistelepülés számíthat kompenzációra a magyar kormánytól. A 25 ezer fő fölötti városok esetében az önkormányzatok és a kormány képviselői egyenként ülnek tárgyalóasztalhoz. Az egyeztetések lefolytatására dr. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter Balla Györgyöt nevezte ki miniszteri biztosnak.

– Nemény András a tárgyalás elején kiemelte, hogy Szombathely az a város, ahol a kormányt nem okolták az önkormányzat nehéz pénzügyi helyzete miatt. Az egyrészt abból fakad, hogy az iparűzésiadó-bevétel a pandémia miatti gazdasági visszaesés következtében csökken. Emellett számíthatunk arra, hogy az egyik nagy szombathelyi adófizető cég a számlázási helyét áthelyezi egy másik országba, így további jelentős adóbevételkiesés várható – mondta el a Balla György miniszteri biztossal folytatott egyeztetés után Illés Károly lapunknak.

A frakcióvezető hozzátette: – Vázoltuk azokat a költséghelyeket is, amelyek veszélybe kerülhetnek: így a tömegközlekedés finanszírozását és az egyetemi mérnökképzés 120 millió forintos önkormányzati támogatását is említettük.

Illés Károly végül hangsúlyozta, májusban születhet döntés arról, hogy a kormány a szombathelyi önkormányzat működését tudja-e támogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában