Értékkel bíró szemét

2021.03.12. 11:30

Megújul a törvény, a cél a körforgásos gazdaság

Február 22-én elfogadta az Országgyűlés a hulladékgazdálkodási rendszer megújítására vonatkozó törvényjavaslatot. E szerint 2023-tól a hulladék kezelése az összegyűjtéstől kezdve az újrahasznosítás előkészítéséig új koncessziós modellben valósul meg, egy magánszereplő végzi majd a feladatokat.

Cseh-Egyed Bernadett

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: VN-archív

Hosszú egyeztetéseket követően a törvényjavaslatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium dolgozta ki és nyújtotta be az Országgyűlésnek. Közleményük szerint a jogszabályi változások elősegítik a körforgásos gazdaságra való átállást, az illegális hulladéklerakók felszámolását, a hulladékot illegálisan elhelyezők szigorúbb büntetését, a visszaváltási rendszer kialakítását és a hulladékgazdasági tevékenység racionalizálását.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője egy február végi sajtótájékoztatóján – ahogy azt a Nemény András által is támogatott helyi portál idézi – úgy fogalmazott: „A hulladékgazdálkodás az egyik legfontosabb városi közszolgáltatás. Ennek a törvénynek az is lehet a következménye, hogy száz munkahely kerül veszélybe Szombathelyen.”

Hende Csaba parlamenti alelnök, Szombathely országgyűlési képviselője a legutóbbi Válaszok első kézből című, közösségi oldalán közzétett összeállításban öntött tiszta vizet a pohárba. Mint mondta: a törvény lényege, hogy 2023-tól egy koncessziós szerződés megkötése után egyetlen nagy cég felel az ország teljes hulladékkezeléséért, a jelenlegi hulladékszállító cégek pedig adott esetben ennek részeként vagy alvállalkozóként végzik majd ezt a tevékenységet. Garancia lesz arra, hogy a mainál nem drágábban mindenkitől elviszik a szemetet. Hozzátette: Amíg jelenleg egy nagyon tarka összevisszaságban szivárog el a pénz, a jövőben az állam a koncesszió jogosultjától bevételhez jut majd. A cég pedig hasznosítja a hulladékot, ami egy sajátos nyersanyag is egyben. – Az állam nem támogatja majd a céget, hanem bevételt könyvel el tőle, amit közös feladatainkra, többek között az egészségügyre fordíthat – szögezte le Hende Csaba.

A rendelkezések biztosítják, hogy az értékkel rendelkező hulladék tulajdonosa kompenzációt kapjon annak átadásakor, így a koncessziós rendszerben sem éri hátrány a hulladék tulajdonosait.

A tervezet megteremti a körforgásos gazdaságra való átállás alapjait. A vonatkozó uniós irányelvnek megfelelően az italcsomagolások esetében egy automatákból és kézi visszaváltó helyekből álló visszaváltási rendszert vezetnek majd be, amelyben a vásárló a műanyag, alumínium és üveg csomagolási termékek után visszakapja a csomagolás díját. A cél, hogy a termékekből és csomagolásukból képződött hulladék kezelése egy országos, egységes, integrált rendszerben valósuljon meg.

Kiemelt képünkön: Egyetlen magáncég felel 2023-tól a hulladékkezelésért

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában