Hogyan befolyásolja a koronavírus-járvány a véradási kedvet Vas megyében? – Utánajártunk

Hogy zajlanak mostanában a véradások, van-e hiány vérkészítményekből? Kérdéseinket dr. Lantai Szilviának, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz)Szombathelyi Területi Vérellátó intézete vezető főorvosának tettük fel.

Tersztyánszky Krisztina

20210308 Vérkészítmények a vérállótóban Szombathelyen, Lantai Szilvia, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Megtudtuk, hogy Vas megyében a járványidőszak alatt a véradói kedv mindvégig megmaradt, bár a járvány miatt a véradások száma némileg csökkent. – Átrendeződött viszont a kiszállásos és intézeti véradások aránya – mondta el a főorvos asszony. – 2019-ben a kiszállásos véradásaink aránya jóval magasabb volt az intézeti vérvételekhez képest. 2020-ban a kihirdetett járványügyi helyzet miatt a kiszállásos vér­adási helyszínek egy részét ideiglenesen „bezárták” (így például üzemek, munkahelyek, iskolák), így a korábban szokásos véradói létszám dupláját fogadtuk intézetünkben.

A véradások jelenleg szigorított protokoll szerint zajlanak. – Külön minőségügyi eljárási utasításunk van a véradások bonyolítására járványidőszakban, ezt maradéktalanul betartjuk és betartatjuk. A belépésnél egy recepciós munkatárs a vér­adásra jelentkezőt fertőtlenítő kézmosásra kéri. Ha maszk nélkül érkezik, akkor a kézmosás után megkéri, vegyen ki egy sebészi maszkot a dobozból, és felhívja a figyelmet a pontos felhelyezésre is.

Ezután megméri a testhőmérsékletét a jelentkezőnek, valamint megkéri, hogy olvassa át az aktuális információs táblát, amely azt taglalja, hogy ki nem léphet be a véradás területére. A véradó szóbeli nyilatkozata és hőmérséklete alapján dönt az illető továbbengedéséről, 37,5 Celsius fok vagy afeletti hőmérséklet esetén semmiképp sem mehet tovább a jelölt. A maszkot végig viselnie kell, csak rosszullét esetén veheti le. A véradók között is tartani kell a 1,5 méter távolságot, minden munkaállomásnál. A vérvételi csoport minden tagja az egyébként szokásos munkavédelmi ruházatban, valamint sebészi maszkban és kesztyűben dolgozik.

A vérkészítményigény változásáról elmondta, hogy a tervezhető műtétek halasztása, átszervezése miatt érezhetően csökkent, az újranyitás után ismét emelkedett, de mindvégig egyensúly állt fenn a felhasználók igényei és a vérkészlet között.

– Jelenleg is kielégítő megyénk vérkészlete, egyik vércsoportú készítményből sincs hiány intézetünkben. A vérkészlet minden vérellátónkban mindig egyforma az átlagos felhasználásra vetítve. Így biztosítjuk az egyenlő hozzáférés jogát minden beteg számára, függetlenül attól, melyik kórházban fekszik, illetve milyen az adott megye véradási aktivitása.

Vas megyében az összes véradásnak 1-2 százaléka irányított véradás, változó tendenciában.

A szakember hozzátette: Magyarországon az A-s (44 százalék) és a 0-s (32 százalék) vércsoport a leggyakoribb, Rh-alcsoport szerint pedig a 83 százalék Rh-pozitív és csak 17 százalék az Rh-negatív. A legritkább nálunk az AB Rh-negatív vércsoport. Speciális plazmadonornak Vas megyéből eddig 87 jelentkezőnk volt, 18 bizonyult alkalmasnak.

Jelentős lépés, hogy március elsejétől az OVSz az eddigi ötszáz forintos helyett ezer forint értékű kalóriapótlási utalványt ad minden véradás után.

Kiemelt képünkön: Dr. Lantai Szilviától megtudtuk, a járványidőszak alatt a véradói kedv mindvégig megmaradt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában