Több városban jártunk

2021.04.24. 17:43

A terasznyitás első napja Vas megyében – Így költözött vissza az élet a vendéglátóhelyekre

Hosszú hónapok után végre megnyithattak szombaton a vendéglátó egységek kerthelyiségei. Megyeszerte sokan éltek a lehetőséggel, hogy legalább egy kávéra, maszk nélkül beülhessenek valahova.

Tersztyánszky Krisztina

Kőhegyi Zsolt és Gabriella az egyik kőszegi vendéglátóegység teraszán

Fotó: Ohr Tibor

Kőszeg belvárosában szombaton délelőtt már nagy volt a nyüzsgés. A fagyizók, kávézók teraszai megteltek, és már lassan érkeztek az ebédvendégek is.

Vörös Róbert étterem tulajdonos nagyot sóhajtva mondja: olyan, mintha újonnan nyitnánk. Keservesen teltek az elmúlt hónapok, hiába vezették be az ebéd kiszállítást, ez csak tíz százalékát érte el a szokásos forgalomnak. Szerencsére azért sikerült az összes alkalmazottat megtartani. A törzsvendégek nagyon örülnek a nyitásnak, máris sok az asztalfoglalás.

Kőhegyi Zsolt és Gabriella az egyik kőszegi vendéglátóegység teraszán
Fotó: Ohr Tibor

A tulajdonos azonban egyelőre óvatos. Új, de még szűkített nyári étlappal nyitottak, mert még mindig sok a bizonytalanság. Mikor fogadhatnak vendégeket beltéren, mikor nyithat a panzió? Milyen lesz az időjárás? Elárulja, váratlanul érte őket a nyitás lehetősége, május első hetére számítottak. Korán érkezik és már gusztálgatja az étlapot egy törzsvendég pár. Kőhegyi Zsolt és Gabriella októberben evett étteremben utoljára. Alig várták, hogy valami gurmé fogást rendelhessenek végre.

A vasi megyeszékhely belvárosában délelőtt már kint voltunk, és tettünk egy kört, amiről videót is készítettünk, de kicsit később is visszamentünk. Szombathely főterén szombaton a déli órákban már több beülős hely közül lehetett választani. Két nagyobb kávézó nyitott ki, az asztaloknál többnyire párok ültek. A vendégek láthatóan keresték a napos asztalokat. A gyorsétkezde és néhány étterem teraszán is többen ebédeltek. Az emberek óvatosságáról azért az sokat elárul, hogy volt még olyan család, akik a megvett ételt dobozokból egy padon ülve fogyasztották.

Mercs Árpád, a kámoni városrész egyik éttermének társtulajdonosa szerint egy kicsit hirtelen és korán jött a nyitás, az árnyékos teraszon áprilisban még hűvös van. Szombaton még alig volt vendég, vasárnapra azonban a foglalások már „telt házat” ígérnek. Egy új terasz is készül a szezonra, fagylaltozóval, és azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a vendégek fedett és nyitott szabadtéri helyek közül válogathassanak a nyáron.

Körmenden Kónya Juci, többgenerációs, vérbeli vendéglátósként lapunknak elmondta: az ő egységénél nagyon várták a nyitást. A személyzetet végig megtartotta, az állami bértámogatást igényelte és meg is kapta.

Az elmúlt hat hónapban teljesen zárva voltak, nem volt egyszerű, de túlélték ezt az időszakot – hangsúlyozta.

- Jobbára teljesen magamra, a férjemre és a családomra voltam utalva- mondta és arra is kitért: nem tudta volna azt elképzelni , hogy ő és a vele dolgozó emberek teljesen mással keressék a kenyerüket. Véleménye szerint sokan vannak így, akik ebben képzelik el a jövőjüket továbbra is. Rámutatott: amíg nem tudtak kinyitni, abból kellett túlélni a mindennapokat, amit előtte megkerestek.

Körmenden is nagyon várták a nyitást
Fotó: Szendi Péter

Az elmúlt két hétben próbálták rendbe hozni a vendéglátóhelyet. Kint is és bent is mindent lefertőtlenítettek, a másfél méteres távolságot pedig tartják és helyi szinten megpróbálják a lehető legtöbbet kihozni a dolgokból, a nyitás napján már reggeltől fogva nagy volt az érdeklődés.

Fontosnak tartotta azt is elmondani, hogy mivel ez egy kisváros, itt az emberi kapcsolatok még fontosabbak és egészen mások, mint egy nagyobb helyen. Rendkívül jól esett neki, hogy barátai, ismerősei hetente felhívták telefonon, így még jobban várták mindannyian az újra nyitást és találkozást.

Szentgotthárd belvárosában még nem nyitott ki szombaton az összes vendéglátó egység. Nagy Dániel étteremtulajdonos úgy látja, az embereknek a kávézás, üdítőzés volt az, ami igazán hiányzott, már délben, délután sokan ültek be a teraszra ilyen céllal és estére is sok foglalás érkezett. Voltak ebédvendégek is, de az emberek óvatosságát jól jellemzi, hogy a kiszállításra rendelt adagok száma továbbra sem csökkent. Az elkövetkező napok nyitva tartását az időjárás függvényében hirdetik meg. Esőben, viharos szélben nem tudják napernyő alatt leültetni a vendégeket. Bíznak benne, hogy hamarosan a belső tereket is megnyithatják.

Az első vendégek a sárvári szabadidő parkban nyílt Bárka Étteremben
Fotó: Pajor András

Sárváron is kinyitott a kerthelyiségek többsége, ám a vendégek rohama elmaradt. A terasznyitás több vendéglátóhelyet részben váratlanul ért, a fél év utáni első csapolt sör élménye pedig várat magára, mivel a szállítók nem tudtak felkészülni a friss hordók kiszállítására. Akadt étterem, ahol még nem fejeződtek be a felújítási munkálatok, így csak később tudnak majd nyitni. Az asztalok a szombati ebéd alkalmával még nem teltek meg.

Kapcsolódó cikkek:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nyitas-utan-elindult-az-elet-hamar-megteltek-a-teraszok-a-szombathelyi-fo-teren-videoval-4867180/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/amikor-nyitottak-megrohamoztak-a-teraszokat-angliaban-tapasztalatok-elso-kezbol-4866697/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában