Fülzúgás és szédülés

2021.04.17. 11:30

Hallószervi panaszokat is köthetünk a koronavírus-megbetegedéshez – Mit lehet tudni a tünetekről?

Hallószervi panaszokat is köthetünk a koronavírus-megbetegedéshez, állítják a Manchesteri Egyetem és a Manchesteri Orvosbiológiai Kutatóközpont szakemberei egy tanulmányban. Szakértőt kérdeztünk, mit lehet tudni a tünetekről.

Merklin Tímea, Tóth Dóra

20210416 Szombathely Vajda Judit fül-orr-gégész a fülzúgásról nyilatkozott. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Szombathelyen is találtunk tartós fülzúgásos esetet, ami esetleg összefüggésbe hozható a koronavírussal. A középkorú férfi lapunknak így nyilatkozott:

– 2020 február elején jelentkezett nálam az üvegvágóhang-szerűen éles, igen hangos, éjjel-nappal folyamatos, kültérben is alig, beltérben pedig szinte elviselhetetlen, kétoldali fül- és fejzúgás. 2020 májusában voltam a SARS-CoV-2 koronavírus-antitest-teszten, ami negatív lett, de azóta többen mondták, hogy ettől még áteshettem rajta. Amikor a fül- és fejzúgásos tünetem jelentkezett, már biztosan itt volt a vírus. Sem gyógyszer, sem kezelés, sem nyaktorna, sem masszázs, sem lelki állapot nem befolyásolja. Vagyis valószínűleg valamely, a hallópályákra kiható agyi neurológiai-szervi elváltozás lehet, amelyet akár a koronavírus is okozhatott. Rengeteg vizsgálaton vagyok túl, de néhány halvány feltételezésen kívül érdemi okot nem tártak fel – mondta el a férfi.

Dr. Vajda Judit fül-orr-gégész szakorvostól megtudtuk, a koronavírus-fertőzés során találkozhatunk olyan betegekkel, akiknél fülzúgás, szédülés jelentkezett.

– Ennek oka még nem teljesen ismert, egyelőre csak feltételezések vannak, folyamatos kutatásokra van szükség – jegyezte meg. A szédülés, fülzúgás, a halláscsökkenés esetében a korábban már kidolgozott vizsgálati és terápiás protokollokat alkalmazzák.

– Ha korán fordulunk orvoshoz, a megfelelő kivizsgálás után, az infúzióban adható gyógyszeres kezelés a teljes gyógyulást is eredményezheti – mondta a fül-orr-gégész. A legvalószínűbb ok valamilyen keringési probléma lehet, ilyenkor a szakorvos, alapos kivizsgálás után, keringésjavító gyógyszeres kezelést javasol.

A Covid-fertőzés ugyancsak jellegzetes tünete a szaglás és ízérzés csökkenése, vagy akár teljes elvesztése. Ez természetesen nem csak a koronavírus miatt fordulhat elő, állhat a hátterében más betegség is. – Lehet szó influenzáról, allergiás nátháról, melléküreg-gyulladásról, lehet orrsövényferdülés, egyes gyógyszerek mellékhatása és idegrendszeri rendellenességek is, az okok megállapításához vizsgálatok szükségesek – mondta a fül-orr-gégész. – A koronafertőzés esetében bekövetkezett szaglásvesztés kialakulási okának egyébként több teóriája van már, bizonyosat sajnos még teljességgel nem tudunk, emiatt a kezelése sem kidolgozott – tette hozzá.

Megtudtuk azonban azt is, hogy a szaglóhám regeneráció­ra képes, ezért a szaglás elvesztése nem végleges. Néhány beteg arról számolt be, hogy a szaglás kiesése hamar rendeződött, de akad, akinek több hónapig tartott ez az állapot és spontán gyógyult.

Kiemelt képünkön: Dr. Vajda Judit is úgy gondolja, további kutatásokra van szükség a témában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában