évforduló

2021.04.03. 07:00

Kass János bűvöletében – Több mint húsz év, három kötet

Szombathely Magával ragadta Kass János világa. A sokszálú életmű három kötet összeállítására inspirálta Gál József szombathelyi helytörténészt, akivel a grafikus halálának március 29-i évfordulójához kapcsolódva beszélgettünk.

Merklin Tímea

Gál József tanár úr helytörténeti kutatásai mellett dolgozta fel Kass János gazdag és színes életművét Gál József pedagógus a könyvével, aminek címe: Újabb bibliográfiai tételek Kass János életművéhez

Fotó: Cseh Gábor

Sokan nőttünk fel Kass János grafikáin – ha gyerekként nem is jegyeztük meg a nevét –, illusztrációi szerepeltek mesekönyvekben, ifjúsági regényekben, folyóiratokban. A Misi mókus vagy Tom Sawyer kalandjai, Arany János Toldija, Petőfi Sándor Anyám tyúkja vagy Móra Ferenc A didergő királya Kass János jellegzetes rajzaival maradt meg az emlékezetünkben. A Kossuth-díjas grafikus szobrászművész és bélyegtervező is volt. Szerteágazó életműve Gál Józsefet több mint húsz éven át „fogva tartotta”, ez idő alatt három kötetre való anyagot gyűjtött (más könyvek megírása mellett). A listák összeállítása heroikus munka eredménye, Bibliográfiai tételek Kass János életművéhez III. címmel jelent meg a legutóbbi.

Gál József tanár úr helytörténeti kutatásai mellett dolgozta fel Kass János gazdag és színes életművét

A szerző a kutatásra azután szánta el magát, hogy találkozott Madách Imre Az ember tragédiájának egy Kass-rajzos változatával, és megjelent a Mózes gyönyörű illusztrációkkal. Utánanézett a grafikus korábbi munkáinak a megjelenő könyvek éves jegyzékében, és elkezdte a Berzsenyi Dániel Könyvtárból kikérni a műveit. Megismerkedett az illusztrációi­val, köztük olyan zeneművekhez készített grafikáival, mint A kékszakállú herceg vára, a Háry János, a Psalmus Hungaricus. A nyári egyetem révén került kapcsolatba a Pittmann házaspárral, majd bélyeggyűjtőkkel, akik beavatták az ex librisek és a bélyegek világába. Sorra jöttek elő a Kass-művek, gyűjtötte-gyűjtötte, rendezgette a bibliográfiai tételeket. – Egyszer aztán elküldtem neki a munkámat. Meglepően gyorsan válaszolt. Lenyűgözött a műveltségével, szellemességével, figyelmességével – mesélte Gál József, hozzátéve: és a sokoldalúságával, mert Kass rengeteg újat talált ki; például ő készítette az első magyar számítógépes animációt.

A Bibliográfiai tételek Kass János életművéhez első kötete 2002-ben jelent meg a Mozaik Kiadó gondozásában a grafikusművész 75. születésnapjára, bemutatója a szülővárosában, Szegeden volt a Kass Galériában. A második kötetet is a Mozaik adta ki a 80. születésnapjára, a harmadikat halálának 10. évfordulójára jelentette meg a szegedi Múzeumi Tudományért Alapítvány 2020-ban.

Kass János illusztrációin nőttünk fel, ha gyerekként nem is tudtuk

Gál József a Kass-gyűjtésre fordított évtizedekről egyszerűen azt mondja: szívesen csinálta. A grafikussal való személyes találkozás megerősítette eltökéltségében, a teljességre törekedve folytatta a kutatást.

„Működik a leltár” – írta a Kass János-bibliográfiáról a harmadik kötet bevezetőjében Orosz István grafikus, miután próbaképpen kikeresett belőle néhány számára kedves tételt: ott vannak, megvannak, fellelhetők, visszakereshetők, segítik a további kutatómunkát, a tanítást és nem utolsósorban az emlékek felidézését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában