Szenvedés és szeretet

2021.04.02. 21:08

Nagypénteken a keresztáldozatra emlékeztek a szombathelyi Székesegyházban

Dr. Székely János megyés püspök vezeti a nagyheti szertartásokat a Székesegyházban, ahol nagypénteken Krisztus szenvedésére emlékeztek.

Merklin Tímea

Fotó: Szendi Péter

A megfelelő egészségügyi távolság betartásával, székkihagyásokkal telt meg a Székesegyház a délutáni órán, szentmise ilyenkor nincsen, a keresztáldozatra emlékeztek a húsvéti barkával, aranyesővel díszített templomban. A csendes papi bevonulás után mindenki letérdelt, és fejet hajtott azelőtt, hogy Jézus a vére árán szerezte meg húsvét szent titkát, a feltámadást. A szertartáson felelevenítették a keresztre feszítés történetét, felidézték a Golgotát. Az olvasmány szerint erőszakos ítélettel végeztek Jézussal, mégis az ő sebei szereztek nekünk gyógyulást. Megvetett volt, az utolsó az emberek között, a fájdalom férfija, a gonoszok közt adtak neki sírboltot, és gazdagok mellé temették, pedig nem volt se gonosz, se álnok. És mégis: Krisztus keresztje ragyog, ahogy dr. Székely János mondta, az isteni élet sugárzik róla.

Nagypénteken a tabernákulum üres, a kereszt előtt hódolnak a hívek, a szertartáson a lényegre mutató jelképeket használnak. A kereszt az égő csipkebokor, Isten feltárt szíve. Titokzatos forrás, a szeretet legnagyobb jele; ez a kereszt újjáteremti a világot. Ami bennünk megsebződött, félbemaradt, általa beteljesülhet. Korábban a vallások azt gondolták a szenvedés és az isteni szeretet összeférhetetlen, de bebizonyosodott, hogy ellenkezőleg: elválaszthatatlanok. Feltárul a nagy titok: a szeretet adni és áldozni akar. A megyés püspök úgy fogalmazott: „halj meg magadnak, hagyd abba az önkeresést, és élvezd a húsvét erejét, a feltámadást, a titokzatos új élet titkát”. Amint mondta, erre a szelíd fényre – a mindenek ellenére való szeretetre – van szüksége a világnak, ami nélkül szűkös a lét, ami nélkül nincs megbocsátás, ami nélkül sötétség uralkodik. Csak a felülről jövő fény ment át a szenvedésen, a sötéten; ez a szeretet legyőzhetetlen. Székely János az imádságok előtt arra biztatta a híveket, hogy engedjék be az életükbe Krisztus szelíd fényességét.

Kiemelt képünkön: Dr. Székely János vezette a nagypénteki szertartást a szombathelyi Székesegyházban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában