mentőakció

2021.04.13. 14:00

Nem néznek körül – Idén is több száz békát mentettek meg Szentgotthárd környékén

Már negyedik éve mentik a békákat Szentgotthárd és Apátistvánfalva között. Volt év, hogy mintegy kétezer békát sikerült megóvni attól, hogy a gépjárművek eltapossák őket. Az akció az Őr-Nyék hagyományőrzőinek kezdeményezésére indult. Az idén is az Őrségi Nemzeti Park munkatársai és a civilek közösen végezték a munkát.

Gyöngyössy Péter

20210412 békamentés, Jandrasits László és Oldal Horka, Szentgotthárd (Zsidahegy) , Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Mókás és egyben bizarr látvány, amint egy nagy, petékkel teli barna varangy asszonyság, hátán a jóval kisebb urasággal, lomha ugrásokkal araszol valamilyen pocsolya, tó vagy holtág felé. Amíg a kiszemelt vízben helyükre kerülnek a többmé­teres petefüzérek, számos meg­próbáltatást kell legyűrniük. Szentgotthárd zsidahegyi részén pár éve vizes élőhelyek jöttek létre, amelyeket hamar felfedeztek a környék békái.

Oldal Józsefék a közelben, egy tanyán laknak. Ők észlelték, hogy az úton tavasszal rengeteg az agyontaposott béka. Négy éve megkeresték az Őrségi Nemzeti Park munkatársait, akik azóta évről évre felépítik a fóliakerítést, amely megakadályozza, hogy a békák az útra jussanak. A kerítés mentén gyűlnek a békák és a gőték. Innen szorgos kezek gyűjtik össze őket és viszik át a tóba. Napközben a nemzeti park munkatársai, esténként pedig Oldal József és fia ellenőrizték a védelmi rendszert. Oldal József elmondta, hogy pár év alatt ötödére csökkent a vonuló békák száma, bár ők megteszik, amit lehet.

Dr. Jandrasits László természetvédelmiterület-felügyelőtől megtudtuk, húsvétra véget ért a vonulás, hamarosan lebontják a 220 méteres ponyvasort. A több száz mentett kétéltű 98 százaléka barna varangy, de akadnak gyepi békák és alpesi gőték is.

Kiemelt képünkön: Évről évre felépítik a ponyvasort. A mentésben dr. Jandrasits László és Oldal Harka Csanád is részt vett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában