Tematikus hét

2021.04.27. 07:00

Önkéntesek vettek részt az akcióban a Vasi-Hegyháton

Az önkéntesség magyarországi éve tematikus hetéhez csatlakozva zajlott három napon keresztül a Tisztítsuk meg szőlőhegyeinket! akció.

Tóth Kata

20210424 Olaszfa Szemétszedés: tisztítsuk meg a szőlőhegyet Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Április 19–25-e között zajlott az önkéntesség magyarországi évének első témahete a környezetvédelem és fenntarthatóság jegyében. Ehhez kapcsolódva a Hegypásztor Kör által működtetett Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ (VMCKSZK) a Vasi-Hegyhát településein lakókat hívta önkéntes hulladékgyűjtésre. Meskó Krisztián, a VMCKSZK munkatársa elmondta, előzetesen hét település regisztrált. Az eredetileg kétnaposra tervezett akció végül három napig, csütörtöktől szombatig tartott, mindennap 9 és 18 óra között.

A főút mellett, a falvakban és a szőlőhegyeken is gyűjtötték a szemetet az önkéntesek, a legtöbbet az út mentén találták. Az oszkóiak például húsz zsáknyit szedtek össze, mellette kidobott háztartási cikkeket, autógumikat. Családok, önkormányzati dolgozók, civilek, Vasváron általános iskolások is dolgoztak. A szükséges eszközöket az adott helyszíneken biztosították a munkához, a hulladék elszállítását pedig a Hegypásztor Kör koordinálta. A közútkezelő a települések határát jelző tábláktól vitte el a zsákokat.

A mostani szemétszedést a Föld napja és a Fenntarthatósági Témahét körüli időpontra szervezték, de Meskó Krisztián szerint legközelebb korábbra, február végére, márciusra időzítenek – a burjánzó növényzet ugyanis nemegyszer megnehezítette a önkéntesek dolgát.

Kiemelt képünkön: Tisztítsuk meg szőlőhegyeinket! Felvételünk Olaszfán készült

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában