Itt is jobb a megelőzés

2021.04.18. 07:00

Vas megyében az egyik leggyakoribb a kullancsbetegség

Bár nagyon sok helyen felhívják a figyelmet a problémára, mégis Vas megyében az egyik leggyakoribb a kullancsbetegség. A felismeréséről és a megelőzésről dr. Varjú Gábor, az Állatkórház állatorvosa beszélt.

Tóth Dóra

Fotó: VN-archív

A macskákra nem, de kutyákra veszélyes betegség tudományos neve babesiosis. Alapvetően szezonális jellegű, a legnagyobb problémát tavaszszal és ősszel okozza. Ezekben a hónapokban a betegségtől szenvedve akár naponta öt-hét állat is érkezhet a szombathelyi állatkórházba. – A kórokozót a kullancs csípése terjeszti és súlyos tüneteket okozhat – mondja dr. Varjú Gábor.

A két-három napos lappangási idő után az első jelek: a levertség és az étvágytalanság, valamint magas láz és nehezített légzés jelentkezik a kedvencünknél. Ezt követi a sötétbarnás, véres vizeletürítés – színe a kólára vagy híg kávéra emlékeztethet. Ez nagyon jellemző tünet, ha jelentkezik, kullancsbetegségre gyanakodhatunk. – Kezelés nélkül veseelégtelenség és sárgaság alakulhat ki kedvencünknél – magyarázza az állatorvos. Kiemeli, bár a besárgult állatnak infúziókat adnak, sokszor az intenzív kezeléssel sem menthetők már meg. Az időben felismert betegség ezzel szemben egy injekcióval gyógyítható.

Bár a betegség a későbbi szakaszban már nem gyógyítható és védőoltás sincs ellene, a megelőzéssel és odafigyeléssel sokat tehetünk kutyánk életéért. – A 2010-es évek közepén jelent meg egy új hatóanyagcsalád, elsősorban tablettás formában, én mindenképpen ezeket javaslom a gazdáknak – mondja el az állatorvos.

Kiemelt képünkön: Dr. Varjú Gábor hangsúlyozza: kezelés nélkül veseelégtelenség is kialakulhat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában