támogatás

2021.05.20. 07:00

Felújítják a golgotát a csepregi kápolnánál

650 ezer forintot nyert Csepreg Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzata a golgota felújítására a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Út menti keresztek 2021. évi költségvetési támogatása című pályázatán.

VN

Kissné Krály Mária mögött a kereszt és a kápolna

Fotó: Cseh Gábor

A horvát eredetű Jankovics Gyula főúr építtette a kápolnát, amely a településen kívül található, az egykori nagy középkori Boldogasszony-templom helyén, mert az összeomlott, le kellett bontani. Jankovics Gyula volt a helybeli plébánia kegy ura, a nevéhez fűződik a ma is meglévő kis neogót kápolna vörös téglából. A parkjában áll a felújítandó hármas kereszt.

Kissné Krály Mária mögött a kereszt és a kápolna
Fotó: Cseh Gábor

Kissné Krály Máriától, a horvát önkormányzat elnökétől megtudtuk: megkapta a támogató okiratot a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságáról, Soltész Miklós államtitkár gratulált az elnök asszony kiemelkedő nemzetiségpolitikájához, amellyel hozzájárul a hazánkban élő nemzetiségek önazonosságának megőrzéséhez.

Horváth Zoltán polgármester örömét fejezte ki, hogy a pályázat nyert, mert az elképzelés közös, régi terve az épített örökség megóvása városszerte, és szeretné újjáéleszteni Pakráccal a horvát testvérvárosi kapcsolatot is, amely a Covid miatt megszakadt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában