életmódi

2021.05.16. 07:00

Fogyasszuk vagy kerüljük a zsiradékokat? A dietetikus válaszol

Sok tanulmány látott már napvilágot a zsiradékok – az olaj és a zsírok – használatával kapcsolatban. Azt, hogy a fogyasztásuk egészséges vagy sem, Kovács Erika dietetikus tisztázza.

Tóth Dóra

Fotó: Shutterstock

– Ez a téma azért igen fontos, mivel a magyarok étkezési szokásaira jellemző a bő zsiradékban sütött ételek fogyasztása, emellett más népszerű ételek, mint a chips, a fánk, a sült krumpli vagy a lángos is így készülnek – hangsúlyozza Kovács Erika.

Elmondja azt is, hogy nem egy-egy étel a káros, hanem az, hogy ezeket a harapnivalókat túl gyakran fogyasztjuk. Hiszen hiába eszünk zöldségeket, a rántott karfiol ugyanúgy nem tesz jót, mint a rántott hús, ha nagy mennyiségben és gyakran kerül a tányérunkra.

Sokan hiszik azt is, hogy a növényi zsiradékok egészségesebbek az állatinál. A különbség a kémiai összetételükben rejlik. A kulcs az omega6 és az omega3 egyensúlya, a telített és telítetlen zsírsavak aránya. A magyarok jellemzően napraforgóolajat használnak, így az ideális: 4:1 arány helyett akár 20:1 is lehet az omega6 és 3 zsírsavak aránya, ez az, ami valóban nagyon káros.

– Bár természetesen szüksége van a szervezetnek az omega6-ra, nem ilyen mennyiségben. Ahogy mi fogyasztjuk, úgy már egészségtelen és gyulladáskeltő-faktor, ez pedig minden betegség előszobája.

Követendő példa a mediterrán étkezés lehet: napraforgóolaj helyett olívaolajat használnak, amiben teljesen más a zsírsavak aránya. Az elkészítés módja sem teljesen mindegy. A zsiradékok magas hőfokon történő hevítése ugyanis káros kémiai folyamatokat indít be. Ha 170-180 fokra hevítjük vagy akár többször is felmelegítjük az olajat, beindulnak ezek a változások, és így bizonyítottan rákkeltő hatású! – mondja Kovács Erika.

Megjegyzi, bár elsőre valóban nagyon egészségtelennek hangzik a zsiradékok fogyasztása, teljesen elhagyni azonban nem szabad!

– Az alapvető tápanyagaink egyike, ez van a bőrünk alatt, fűtőanyagként is szolgál, így az is veszélyes, ha teljesen kizárjuk az étrendünkből – mondja a szakember, és hozzáteszi: ha mégis így teszünk, akkor azt kockáztatjuk, hogy a szervezetünk nem fog megfelelően működni. Nőknél például a menstruáció is elmaradhat. Emellett elengedhetetlen a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, ha ez nem működik megfelelően, hiánybetegségek is kialakulhatnak.

Kiemelt képünkön: A követendő példa a mediterrán étkezés lehet. Az olívaolajban egészségesebb a zsírsavak aránya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában