alakuló ülés

2021.05.06. 13:20

Harc az uniós forrásokért – Versenyelőnyben Szombathely

Egyedi, exkluzív, és kitüntetett helyzetbe került a vasi megyeszékhely annak köszönhetően, hogy a jövőben közvetlen egyeztethet a kormánnyal a lehetséges uniós forrásokról, a megnyíló pályázatokról – mondta lapunknak Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője, akit közvetlenül az alakuló ülés után kérdeztünk.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: VN/Csizmadia Tamás

Korábban megírtuk: a kormány és a város fejlesztési elképzeléseinek összehangolásán a jövőben egy háromtagú munkacsoport dolgozik, amelynek tagjai: Bokányi Adrienn tanácsnok, a Szombathely2030 program gazdája, Dömötör Norbert, az államtitkár kabinetfőnöke, titkárságvezetője, valamint Dr. Dankó István az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökének titkárságvezetője.

A csütörtöki alakuló ülés után Hende Csaba lapunknak azt mondta: a cél, hogy a következő években az európai uniós költségvetésből, az európai uniós helyreállítási alapból, és a hazai költségvetésből a lehető legtöbb forrást hozza el a város. – Ilyen jellegű koordinációs munkacsoport egyetlen más település és a kormány között nincs. Egyedi és exkluzív lehetőség ez, itt olyan információk lehető legrövidebb úton való megszerzése vált lehetségessé, amellyel versenyelőnyre tudunk szert tenni – fogalmazott.

Fotó: VN/Csizmadia Tamás

A munkacsoport a jövőben minden hónap első csütörtökén ülésezik, amelyen személyesen egyeztetnek a résztvevők, a két találkozó között pedig folyamatos elektronikus kapcsolatban lesznek. Hende Csaba szólt arról is, a következő hónapok már nagyon izgalmasak lesznek, hiszen az Európai Unió a szeptemberig tartó időszakig hagyja jóvá a Magyarország által benyújtott terveket. Továbbá még az idén megérkezik az országba az európai újjáépítési alapból ránk eső, vissza nem térítendő összegnek a 13 százaléka, mintegy 350 milliárd forint. Ebből jól előkészített projektekre lehet majd igényt tartani.

– Kitűnő, hozzáértő szakemberek gyűltek össze, akik nem politikai, hanem a hatékonyság szempontjából, a közös érdekeket alapul véve, teljes nyíltsággal és teljes elkötelezettséggel vesznek részt ebben a munkában. Szombathely ezzel a munkacsoporttal kitüntetett helyzetbe, versenyelőnybe kerül. Nagyon örülök, hogy bábáskodhattam ennek létrehozásában. A gyors hal megeszi a lassú halat.

Kapcsolódó cikk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/munkacsoport-alakult-a-palyazati-forrasok-maximalis-kihasznalasa-a-cel-4882546/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában