kéktúra útvonal

2021.05.21. 07:00

Kéktúrás pihenő a Göte-hegyen – Hiánypótló elemmel gazdagodott a Vas megyei szakasz

Új elemmel gazdagodott az országos kéktúra Vas megyei útvonala: a túrázókat múlt szombattól pihenőpont várja a Sitke és Gérce közötti szakaszon.

Nagy Ildikó

Szijártó László és V. Németh Zsolt a megnyitón

Fotó: NI

Egy régi mondás szerint Gércén majdnem mindenkinek van egy darab hegye. Szijártó Lászlóé a Göte-hegyen, közvetlenül az országos kéktúra útvonala mellett terül el. Amint azt a múlt szombati megnyitón elmesélte, a családi gyümölcsösben dolgozgatva többször szóba elegyedett a túrázókkal, a beszélgetésekből pedig rendre az derült ki, hogy lenne igény egy pihenőpontra, ahol a túrázók megállhatnak, letehetik a hátizsákot, megihatnak egy kávét vagy egy üdítőt, és közben gyönyörködhetnek a tájban.

Ezekből a beszélgetésekből született meg a birtok szélén a Kéktúrás pihenő, amelyet a család tagjai működtetnek. A megnyitón a házigazda, Szijártó László köszöntötte az első vendégeket, majd Marton Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke gratulált a hiánypótló kezdeményezéshez, amelyet V. Németh Zsolt ország gyűlési képviselő, kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos is méltatott.

Szijártó László és V. Németh Zsolt a megnyitón
Fotó: NI

– Ahogy romlanak a környezeti mutatók, úgy értékelődik fel a természetes környezet. Ami itt van, hatalmas érték – mondta, utalva a szívéhez közel álló szőlőhegyek világára –, ezek megtartása ugyanolyan fontos, mint az utolsó népdalé, az utolsó táncmozdulaté. Mert bár az itt lévő fákat be lehet vinni génbankokba, de mégis az lenne az igazi, ha itt, a természetes élőhelyükön megmaradnának, méghozzá olyan formában, hogy a 21. századi ember örömét lelje a művelésében.

A miniszteri biztos az általa elindított zártkerti programról is beszélt, mint mondta, bízik abban, hogy az hamarosan újraindulhat, a korábbi kétmilliárd helyett ötmilliárd forintos kerettel. Hozzátette: reményei szerint a programban Gérce is pályázik majd, és akkor a faluból a hegyre vezető út is megújulhat.

A Kéktúrás pihenőre, valamint az úton elhaladó túrázókra Kendeh-Kirchknopf László Domokos evangélikus lelkész és Balasi István esperesplébános kérte Isten áldását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában