40 éve hunyt el

2021.05.31. 13:21

Lóránt Gyulára emlékeztek Kőszegen – fotók

Negyven év hunyt el Lóránt Gyula, az Aranycsapat középhátvédje – ebből az alkalomból Kőszeg városa és az Aranycsapat Testület tartott megemlékezést a legendás edző, labdarúgó síremlékénél.

Tóth Gábor

Fotó: Unger Tamás

Lóránt Gyula, az Aranycsapat 37-szeres válogatott középhátvédje 1981. május 31-én egy PAOK–Olympiakosz görög bajnokin kapott szívrohamot. Németországban, Endingenben kísérték utolsó útjára. Hamvait 2011. május 13-án helyezték örök nyugalomra szülővárosában, Kőszegen.

Hétfőn reggel id. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke, Szöllősi György a testület tagja, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságíró Szövetség elnöke, a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete, Básthy Béla, Kőszeg polgármestere és Neudl Gábor, a Kőszegi Lóránt FC labdarúgócsapatának elnöke adózott Lóránt Gyula emléke előtt.

A megjelenteket Básthy Béla köszöntötte, aki jelezte a város örömmel és büszkén ápolja Lóránt Gyula emlékét. A város leghíresebb sportolójáról utcát neveztek el a Kőszegen, a szülőháza falán emléktábla díszeleg, a futballcsapat felvette a nevét, róla nevezték el a sporttelepet. Lomnici Zoltán az emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet – az Aranycsapat emlékének ápolása küzdelem, misszió. Szöllősi György felidézte Lóránt Gyula kalandos – egyben tragikus – életútját. Tragikus, mert a remek labdarúgó, majd későbbi kiváló edző az egyetlen játékosa az Aranycsapatnak, aki külföldre távozása után soha többé nem léphetett magyar földre. Szöllősi György hangsúlyozta, hogy a korabeli sajtó mostohán bánt az Aranycsapat azon tagjaival, akik disszidáltak. Ezt a adósságot törleszteni kell, emlékezni a játékosokra, minden fellelhető történetet megosztani a közvéleménnyel – kutatni, gyűjteni kell, fel kell dolgozni minden létező dokumentumot. Szöllősi György egy példái is felhozott arra, hogyan ápolják külföldön a legendás magyar labdarúgók emlékét: a napokban ugyanis Spanyolországban, Madridban járt, ahol ünnepélyes keret között, nagy médiaérdeklődés mellett avatták fel a Puskás Ferencről, az Aranycsapat és a Real Madrid játékosáról elnevezett utcát a spanyol fővárosban

A temetői megemlékező után delegáció felkereste Lóránt Gyula szülőházát, megtekintette a kőszegi sporttelepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában