világnap

2021.05.22. 07:00

Méhek mézeskertje Felsőszölnökön – Szlovén kezdeményezés a mintagazdaságban

A méhek világnapja alkalmából mézeskertet alakított ki mézelő növények ültetésével csütörtökön a felsőszölnöki szlovén mintagazdaságban a Szlovén Köztársaság Szentgotthárdi Főkonzulátusa és a Szlovén Vidék Kft.

Tersztyánszky Krisztina

Dr. Trajce Nikoloski méhész és Metka Lajnscek főkonzul az eseményen

Fotó: Szendi Péter

A kertecske a mintagazdaságban korábban felállított hagyományos szlovén kaptár közelében kapott helyet, egy használaton kívüli kút körül kialakított ültetőrekeszekben. Az eseményen a koronavírussal kapcsolatos korlátozó intézkedések betartása mellett részt vettek szlovéniai és hazai rábavidéki méhészek, továbbá Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója és a rábavidéki szlovének képviselői. A vendégeket először Metka Lajnscek főkonzul és Kovács Tamás, a Szlovén Vidék Kft. igazgatója köszöntötte.

Dr. Trajce Nikoloski szlovén méhész, a Mézelő növények című könyv szerzője segített a célnak leginkább megfelelő növények kiválasztásában. Beszélt a méhek fontos szerepéről és mindazokról az éghajlatváltozás okozta kihívásokról, melyekkel a méhészek szembesülnek. A mézelő növényekre nagy szükség van, mivel élelmet biztosítanak a méheknek, amelyek pedig gondoskodnak a beporzásról, és így közvetve arról, hogy ne szűnjön meg az élet a Földön.

Dr. Trajce Nikoloski méhész és Metka Lajnscek főkonzul az eseményen
Fotó: Szendi Péter

Metka Lajnscek főkonzul Szlovéniát a méhek és méhészek hazájának nevezte, mely törekszik a fenntarthatóságra és ökotudatos ország. Elmondása szerint a Rábavidék érintetlen természete is méhbarát környezet. Háláját fejezte ki a számos magyarországi és szlovéniai méhésznek, akik szívvel-lélekkel végzik küldetésüket. A szlovén főkonzulátus a hasonló rendezvényekkel is szeretné tovább erősíteni a határon átnyúló baráti kapcsolatokat.

Végül a résztvevők közösen ültették el a mézelő növényeket: méhbalzsamot, levendulát, nefelejcset, ibolyát, tatárvirágot, zsályát, csillagfürtöt, évelő őszirózsát. A mézeskert kialakításával a környékben élőknek és a látogatóknak is szeretnének példát mutatni abban, hogyan segíthetik a méhek – így az ember – fennmaradását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában