zsenik a javából

2021.05.27. 16:30

Ők tervezik a jövő járműveit és munkagépeit – Önjáró robotokat építettek Szombathelyen

A Műszaki és Természettudományi Egyesület a III. Szombathelyi Robotversenyt rendezte meg támogatói segítségével az Agora Művelődési és Sportházban.

Merklin Tímea

Fotó: Szendi Péter

A pandémia miatt kevés volt a felkészülési idő, ezért csak értékeltek, versenyeredményt nem hirdettek, emléklapot kapott mindenki – tudtuk meg Dr. Nemes Józseftől, a szervező egyesület elnökétől, az ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézetének oktatójától. Amint mondta, ha nem lett volna járvány, valószínűleg több résztvevő is lett volna, ahogy a legutóbbi, 2019-ben megrendezett versenyen közel húsz csapat volt. Idén a vasi általános és középiskolások mellett egy csapat jelentkezett be megyehatáron túlról, a Fejér megyei Velencéről.

Dr. Nemes József a feladatokról elmondta: az elkészített robotoknak két céltárgyat kell sorsolással eldöntött pozícióba mozgatni. Nem távirányítással, hanem önjáró, önálló tájékozódásra képes robotként kell megtalálni, hol van a célmező, hol vannak a tárgyak. Ehhez le kell tudni programozni, hogy a szenzorok segítségével a központi egység a motorokat úgy mozgassa, hogy a feladatnak megfelelő legyen. A diákok főleg kerekeken mozgó, futurisztikus járműveket készítettek, a nulláról indulva, hiszen a fiatalok az alkatrészeket dobozokban hozhatták, a helyszínen kellett összeszerelni. Itt ismerték meg a pályát, és nem tudták előre, hol lesznek a céltárgyak, tizenegy órakor volt a sorsolás.

Fotó: Szendi Péter

Az egyesület novemberben rendezi majd a Forma1-et leképező gyorsasági robotika versenyt, ahol kanyarokkal kiegészített ellipszis alakú pályán kell a lehető leggyorsabban végig száguldani a járműveknek; és a sumo-versenyt, ahol két robot küzd, míg egyik ki nem tolja a másikat a kör alakú pályáról.

A csütörtöki verseny megrendezését a Neumann János Számítógéptudományi Társaság és a szombathelyi önkormányzat is támogatta. Az Agora MSH adta a helyet és az infrastruktúrát, a Szombathelyi Szakképzési Centrum pedig a világbajnokság asztalainak szabványméreteivel rendelkező versenyasztalokat biztosította.

Az értékelés során első kategóriás volt a szombathelyi Neumann János Általános Iskola két csapata, a győrvári és a velencei csapat, a Nyitra-Oladi vegyes csapat 100 százalékos eredményt ért el. Második kategóriás volt a VMSZC Gépipari és Informatikai Szakgimnázium, a Nagy Lajos Gimnázium csapata, valamint a Bolyai-KDG-NLG vegyes csapata, köztük holtverseny alakult ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában