Jótékonysági akció

2021.05.04. 07:00

SegítéSEK: autista gyereknek gyűjtenek

Ismét az autizmussal élőkért szervezett jótékonysági akciót az ELTE Savaria Egyetemi Központja. A tavaly januárban életre hívott segítéSEK projekt keretében gyűjtenek adományokat a szombathelyi és mosonmagyaróvári autista gyerekekkel foglalkozó intézményeknek.

Tóth Dóra

20210501 Közös kerékpározásra invitált az ELTE-SEK, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Szani Ferenc és Zsuzsi korábban már Veresegyháztól Amszterdamig és az Északi-tengerig is eltekertek. Kerékpártúráikkal autista lakóotthonokat és a család legkisebb tagjának, Daninak autistákkal is foglalkozó iskoláját is támogatták. A járványhelyzetre tekintettel a csoportos túra ezúttal elmaradt, egy biciklis kísérte őket ki Szombathelyről, Mosonmagyaróvárig tekertek.

– Célunk, hogy tudatosítsuk hallgatóinkban: nem a diploma az elsődleges cél, hanem az, hogy az oklevél birtokában a társadalmat szolgálják, tudásukkal és akaratukkal is – ezt már az egyetemi központ rektori biztosa, Lenkai Nóra mondja el. A Savaria Egyetemi Központban ennek megfelelően már eddig is több akciót bonyolítottak le. – Jelenleg jótékonysági koncert, bál, futóverseny és a fogyatékkal élőknek szervezett kirándulás is szerepel még a terveink között, ezeket azonban a koronavírus-járvány miatt egyelőre nem tudtuk megvalósítani. Így most az apa-lánya bringatúrával próbálunk segíteni – meséli.

A rektori biztostól megtudjuk, hogy a mostani adománygyűjtés célja, hogy a szombathelyi Aranyhíd és a mosonmagyaróvári Éltes Mátyás EGYMI autista fiataljainak fejlesztését szolgáló játékokat, könyveket és eszközöket tudjon beszerezni, a kezdeményezés címével (Híd az autista gyermekekért) pedig arra utalnak, hogy hidat szeretnének képezni a két város, valamint az autizmussal élők és a társadalom között.

– A számlára beérkező adományok felét a szombathelyi, a másik felét pedig a mosonmagyaróvári intézmény kapja majd. A pénz pedig már gyűlik, és bár anyák napjától gyereknapig tart a gyűjtés, már most több millió forint van a számlán – mondja Lenkai Nóra.

A bicikliseket az Aranyhíd EGYMI diákjai és munkatársai is búcsúztatták szombaton. Lendvai Katalin, az intézmény igazgatója elmondta, hogy nagyon örültek a megkeresésnek és annak, hogy bevonták őket partnerként. – Az intézményünkben több mint 60 autista gyermekről gondoskodunk, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre csak nő a számuk. Éppen ezért mindenkinek köszönjük, aki ezeket a különleges gyerekeket támogatja, hiszen a kis segítség is nagy segítség – mondja el az igazgató zárásként.

Kiemelt képünkön: Az Aranyhíd EGYMI diákjai, dolgozói és az egyetem munkatársai is búcsúztatták a kerékpárosokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában