Túra

2021.05.17. 07:00

Túra gyalog és két keréken – Alsóújlakról indultak, Jeliben várták be egymást

A nyitás jegyében kerékpáros és gyalogos túrát szervezett a környékre vasárnap a helyi művelődési ház.

Tersztyánszky Krisztina

Alsóújlakról indultak, Jeliben várták be egymást

Fotó: Szendi Péter

– A pandémia alatt is folyamatosan igyekeztünk kapcsolatot tartani a helyi fiatalokkal – mondta Koósné Köntés Vera közművelődési referens. – A magyar kultúra napján és a költészet napján is kérdéseket helyeztünk ki a faluban, amiket aztán „érintésmentesen” juttattak vissza nekünk, akik csatlakoztak a játékhoz. Májusfát is állítottunk. De már minden gyerek nagyon várta, hogy végre szabadidős programon is együtt lehessenek a barátaikkal.

Gyalogosan vagy kerékpárral mintegy kéttucatnyian indultak el tíz órakor a művelődési háztól, dacolva azzal a veszéllyel, hogy bármikor eleredhet az eső. Néhányan a szomszédos településekről is érkeztek. Kántorné Varga Mónika, aki az Alsóújlakért Egyesület részéről csatlakozott a szervezéshez, arról számolt be, hogy a pomponlányokkal már heti üzenetváltásban voltak, hogy mikor lehet végre nekiindulni.

Alsóújlakról indultak, Jeliben várták be egymást
Fotó: Szendi Péter

Egyikük, a még csak hétéves Nagy Noémi, aki a nagynénjével érkezett, elmondta: nem fél a hosszú biciklizéstől, máskor is részt vett már hasonló túrán. Az elemózsia és a gyümölcslé mellé a biztonság kedvéért esőkabát is került a hátizsákjába. Török József a feleségével és a két tizenéves lányával gyalogosan vágott neki a túrának. A családfő elmondta, jó kikapcsolódásnak tartják a vasárnapi közös sétát a hosszú bezártság után.

A résztvevők induláskor pecsételőlapot kaptak, amit az egyes állomásokon kvízkérdések megválaszolásával lehetett érvényesíttetni. Az első helyszínen, az alsóújlaki Őshonos Állatparkban stílszerűen a magyar szürke szarvasmarha és a házi bivaly ismeretéről kellett számot adni.

Az oszkói állomásnál tartották a túrázók a következő pihenőt, ott nemrégiben avattak keresztet és feszületet az aprócska településrészen élők. Madarakkal és fákkal kapcsolatos kérdéseket kaptak a gyerekek és a felnőttek. A célállomás a jeli arborétum volt, ahol virágok és falevelek képeit kellett a megfelelő névvel összepárosítani. Ott összevárták az esetleg később indulókat és a hátramaradtakat, és a varázskert közös megtekintésével zárult a közösségek hetét, a madarak és fák napját és a kultúrházak nyitását ünneplő idei első közösségi program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában