Trianon

2021.06.04. 07:00

Eddig négy pályázat érkezett a szombathelyi Nemzeti Összetartozás Emlékhelyének kialakítására

Ezredévi parkban kaphat helyet a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye, aminek felállítását hét civil szervezet kezdeményezte. Később az elképzelést a közgyűlés is egyhangúlag támogatta, és arról is döntöttek, hogy a köztéri alkotáshoz hárommillió forinttal járul hozzá a város.

Tömböly Ágnes

20210528 Szombathely Dr. Melega Miklós önkormányzati képviselő mutatja a leendő Trianon emlékmű helyét. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

– 2020 januárjában nyitották azt a bankszámlát, amelyen megkezdődött a gyűjtés az emlékhely felállításához. A Honderű bál bevételéből származó 300 ezer forint mellett Vargyas Csaba egymillió forintos felajánlása adott megfelelő pénzügyi alapot, hogy a tervpályázatot meghirdethessék – tudtuk meg dr. Melega Miklóstól, aki amellett hogy a kezdeményező civil szervezetek közül többnek is tagja, városi képviselőként vállalta az ügy felkarolását. Hangsúlyozta, szeretnék, ha az Ezredévi parkban az emlékmű egy új találkozási ponttá válna.

– Az Országgyűlés döntésének köszönhetően június 4. a nemzeti összetartozás napja. Mi is erre szeretnénk a hangsúlyt helyezni. Azon kívül, hogy az alkotás egy új látványossága lehet az Ezredévi parknak, bízunk abban, erősítheti annak a tudatát is, hogy mindannyian egy nemzethez tartozunk. Függetlenül attól, milyen nézeteket képviselünk, vagy éppen hol élünk – akár országhatáron belül, akár kívül, akár Vas megyében, akár máshol, ugyanúgy érzünk, ugyanúgy dobban a szívünk, ha felhúzzák a magyar zászlót az olimpián – fogalmazott dr. Melega Miklós.

A képviselő hozzáfűzte: – Az, hogy ennek az emlékhelynek a létrehozását a szombathelyi közgyűlés valamennyi frakciója egyhangúlag támogatta, ugyancsak azt mutatja, hogy ebben az ügyben egyetértés van a képviselők között. Úgy gondolom, ez is hitelessé teszi ezt az alkotást és annak üzenetét.

A Polgárok a Városért Egyesület felhívására lapzártánkig négy pályamű érkezett, a pályázat elbírálása a következő hetekben várható.

Kiemelt képen: Az Ezredévi parkban kap helyet, mutatja dr. Melega Miklós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában