évforduló

2021.06.26. 07:00

Harmincéves jubileumot ünnepeltek a magyarországi szlovének

A Magyarországi Szlovének Szövetsége ünnepi megemlékezést tartott tegnap Szlovénia önállóságának 30. évfordulója alkalmából.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Szendi Péter

A Szlovén Kulturális és Információs Központ konferenciatermében a szlovén és a magyar himnusz eléneklésével kezdődött meg az ünnepség, melyre elfogadta a meghívást Marjan Cencen, a Szlovén Köztársaság magyarországi nagykövete is. Az évforduló alkalmából Hirnök József, a Magyarországi Szlovének Szövetségének alapító elnöke, mai alelnöke mondott köszöntőt. Elmondta: volt olyan szerencsés, hogy 1991-ben négy magyarországi vendég egyikeként részt vehetett Szlovénia kikiáltásának ünnepén.

Pár nappal később a rábavidéki szlovének a muraszombati kórháznak adott gyógyszerrel és vérrel segítették az önálló Szlovén Köztársaságot. Szlovénia részéről Jozef Skalic, Kuzma polgármestere történelmi összehasonlításra hívott, hangsúlyozva: kevés olyan kétmilliós nép él Európában, melynek sikerült az önálló államiságot kivívnia. Méltatta az anyaország és a határon túl élő szlovén közösségek kapcsolattartásának fontosságát, és megköszönte a jelen levő rábavidéki szlovéneknek, hogy büszkén őrzik hagyományaikat.

Kiemelt képen: Hirnök József, a Magyarországi Szlovének Szövetségének alelnöke mondott köszöntőt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában