Tiszteletadás

2021.06.08. 11:30

Juhos Gábor maratoni futásával a Trianon után visszatért településeket kötötte össze

A Trianon-maraton 2021 címet adta nyugat-magyarországi emlékfutásának Juhos Gábor, aki hétfő délután érkezett meg négynapi futás után Kercaszomorra, a „legbátrabb” faluba. Maratoni futásával a Trianon után visszatért településeket kötötte össze.

VN

Az emlékműnél Lendvai József távgyalogló balról, jobbról Juhos Gábor maratoni futó és Kapornaky Sándor polgármester

Fotó: Szendi Péter

Kísérőivel június 4-én indultak Fertőújlak temetőjéből a több mint kétszáz kilométeres útra. Juhos Gábor 1988-ban menekült Ceausescu Romániájából Magyarországra. 1989 nyarán erdélyi társával, Okos Mártonnal együtt Budapestről Párizsba gyalogoltak, tiltakozva a falurombolás ellen. Augusztus végén a francia forradalom kétszázadik, illetve az Emberi jogok nyilatkozata évfordulóján Párizsban részt vettek az ünnepségeken.

Kercaszomoron a falubeliek örömmel várták Juhos Gábort, aki gyertyát gyújtott az emlékműnél, és kísérőivel, illetve helyiekkel együtt elmondta a Hiszekegy és Miatyánk imádságokat, elénekelte a magyar és a székely himnuszt. Amint tőle megtudtuk, tavaly körbefutotta Magyarországot, a mostani táv annak tizede volt. Minden évben keres egy célt, amelynek tiszteletére futhat. A tavalyi emlékfutás a trianoni 100. évfordulóra a gyász jegyében történt, idén ünneplésre okot adhat, hogy a sok településből, amelyeket elvettek, tizennyolcat őseink visszaküzdöttek. Szeretne „hálás utód” lenni, amint a kercaszomori emlékművön is ez áll.

Az emlékműnél Lendvai József távgyalogló balról, jobbról Juhos Gábor maratoni futó és Kapornaky Sándor polgármester
Fotó: Szendi Péter

Az emlékfutás tiszteletadás, a hazaszeretet megnyilvánulása, főhajtás az elődök előtt. A Magyarországhoz való vissza­térés sok drámával járt, Juhos Gábor vasárnap este, a futás harmadik napja végén Szentpéterfán is megismerhetett néhányat.

Juhos Gáborral a 8-9 éves kutyája, Tobi is futni szokott, tavaly a kétezer-húsz kilométer egyharmadát megtette a gazdájával, napi tizenöt kilométert futott a negyven nap során. Erre a futásra is elkísérte, de most autóval hozták, mert megsérült a lába egy gellérthegyi edzés során, amikor leugrott a sziklafalról – tudtuk meg Lendvai József kísérőtől.

Kapornaky Sándor, Kercaszomor polgármestere elmondta: Juhos Gábor nem először jár itt, 2009-ben is eljött – február 9-én, a visszatérés napján –, amikor Lezsák Sándor átadta a Legbátrabb Falu címet, amelyet az előző évben iktattak törvénybe. Akkor hozott barátaival egy Rákóczi-zászlót, most tájékoztatják őt az itt kialakítandó emlékhelyről, amelyhez megvett az önkormányzat már egy épületet, múzeum lesz benne a Communitas Fortissima témájában, gyűjtik már hozzá a dokumentumokat, fotókat, filmeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában