kánikula

2021.06.21. 06:50

Megmártóztunk a hűs habokban – Ki hogyan vészelte át a forró napokat? – fotók

Talán az idei legforróbb hétvége áll mögöttünk. Néhány jellegzetes „hűsölőhelyet” jártunk végig, hogy megnézzük, ki hogyan viselte el a kánikulát.

VN

Fotó: Pajor András

A szombathelyieknek máig a Tófürdő jelenti az igazi enyhülést, a csobbanást a nyárba. A hőség ellenére még vasárnap délután sem lehetett telt házról beszélni – a látogatószám bőven belül maradt a megengedett létszámkorláton. A zöld gyepen a tarka törölközők és napágyak között nem volt nehéz megtartani a kötelező távolságot. Többen érkeztek baráti társasággal. Egy szombathelyi férfi a barátjával és a sógorával futott össze érkezéskor, a tanmedencében együtt gyakorolta az ugrást és a merülést a három egykorú, úszószemüveges fiú. Az apuka elmondta: jobb a víz, mint a korábbi években, nem csípi az ember szemét a klór.

Horváth Viktóriának és Früstök Gabriellának nem sok ideje maradt a napozásra: a két anyuka három gyerekkel jött ki strandolni. Még a legkisebb, a kilenc hónapos Milán is örömmel mártakozott meg a hűs habokban. Viktória elmondta: az idén szokatlanul hideg a gyermekmedence vize, ezért is láttuk azt, hogy a többség a „piros csúszdás” helyszínen áztatta magát. Egy fiatal pár a más években megszokott párakaput hiányolta. Fogarasi Ádám és felesége, Tóth Evelin általában Bükre járnak hűsölni, de most a nagy hőségben hirtelen elhatározásból ezt a közelebbi strandot választották. Így a vasárnapi ebédről sem kellett gondoskodniuk, azt is a Tófürdőn oldotta meg a házaspár.

Naponta több mint ezren töltötték a kánikulai hétvégét a büki gyógyfürdőben. A hőség elől sokan „menekültek” az úszómedencékbe, a 25-26 Celsius-fokos vízbe, de még többen választották a levegő hőmérséklete körüli gyógyvizet az ejtőzésre. Ahogy a szabadtéri, úgy a beltéri gyógyvizes medencék is népszerűek voltak, miközben az óriásbuborékon egymást váltották a legifjabb fürdőzők. Hallatszott már külföldi szó, de a vendégek többsége belföldről érkezett Bükre az idei első hőséghullám napjaira. És hiába a 30 Celsius-fok feletti levegő-hőmérséklet, a szaunákban sem volt sok szabad hely az elmúlt napokban.

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőben strandnyitó partit szerveztek a kánikula idejére. Egy hete – természetesen a hatályos járványügyi szabályok betartásával – minden szolgáltatás újból elérhető a fürdőkomplexumban. A 35 fokot is meghaladó melegben számos ingyenes program várta a fürdő látogatóit. A közös reggeli tornától kezdve a vízi gimnasztikán át az alakformáló gyakorlatokon és az animátorok által vezetett testmozgató eseményeken vehettek részt a fürdőzők. Emellett családi vetélkedőktől a homokvárépítő versenyekig számos szórakoztató időtöltést is kínált a fürdő.

A vízitúrázók szeretik a Rábát, elsősorban vadregényessége miatt
Fotó: Jámbori Tamás

A vízitúrázók szeretik a Rábát, elsősorban vadregényessége miatt. Technikás víz – mondják a túravezetők, nem hasonlítható egyetlen hazai folyóhoz sem. Vízállása jelenleg alacsony, olyannyira, hogy pár napon belül nagyobb gondot is okozhat a folyó sekélysége. Jelentősen lassulhatnak a vízi járművek, sőt meg is sérülhetnek a kialakuló kavics padokon. Még nem indult be igazán a szezon, de a környékbeli vízi csapatok mellett már lehetett találkozni csehekkel és osztrákokkal is a Rába felső szakaszán.

Kiemelt képünkön: A sárvári fürdőben a hétvégére strandnyitó partit szerveztek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában