Sodrás, képtár, textil

2021.06.19. 07:00

Megnyílt a 7. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé Szombathelyen – fotók

A Szombathelyi Képtárban megnyílt a Hetedik Nemzetközi Textilművészeti Triennálé, amely egyben az intézmény felújítás utáni első programja.

Tersztyánszky Krisztina

7. NEMZETKÖZI TEXTILMŰVÉSZETI TRIENNÁLÉ, Kulturális Alapítvány a Textilművészetért és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, A kiállítást elismert hazai és nemzetközi művészek 219 műalkotásából állítjuk össze. A kiállítandó műveket öt kategóriában a meghirdetett pályázat útján neves kortárs művészekből és művészettörténészekből álló szakmai zsűri választotta ki.A már hagyománnyá vált - immár 50 éve zajló – nemzetközileg elismert rendezvény felvonultatja a magyar valamint a nemzetközi textil- és öltözéktervező művészet legjobbjait, bemutatja a legújabb műveket, trendeket a Fal- és Tértextil, a Textildesign, a Miniatűrtextil, a Zászló és a Szalag kategóriákban. A 2021-es VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé témája a SODRÁS. Olyan művek létrehozását vártuk a művészektől, amelyek e témát, fogalmat, élethelyzetet és jelenséget járják körül, ehhez a gondolatkörhöz kapcsolódnak, vagy kifejezetten erre a témára készültek. Részvételre a meghirdetett öt kategóriában pályázhattak a textilművészek, képző-, és iparművészek.20210618, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A kortárs textilművészet legújabb seregszemléjén három kontinens 17 országának alkotói képviseltetik magukat, öszszesen mintegy 250 művel. A meghirdetők mottóul a Sodrást választották, és öt kategóriában várták a pályaműveket.

A Kulturális Alapítvány a Textilművészetért, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum és a Szombathelyi Képtár közös rendezvényének megnyitója nagy érdeklődés mellett zajlott a megújult kiállítóterekben.

Csapláros Andrea múzeumigazgató köszönetét fejezte ki, hogy a professzionális környezetben a tervezett időben megnyílhatott a textiltriennálé.

Horváth Soma alpolgármester és dr. Balázsy Péter megyei jegyző köszöntője után dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára szólt elismeréssel a városról és múzeumáról, amely immár több mint fél évszázada ad otthont a textilművészeti biennáléknak, majd triennáléknak, átívelve az időközben változó társadalmi és politikai berendezkedést. Megköszönte az alkotóknak, hogy az elmúlt nehéz hónapok alatt is volt erejük alkotni, és szép munkáikat megmutatva bátorítják embertársaikat, hogy ők is szőjék újra a normális, szép hétköznapokat az életükben.

Cebula Anna képtárigazgató megemlékezett róla: Szentléleky Tihamér egykori igazgató nyitottsága is kellett ahhoz, hogy Szombathely immár fél évszázada domináns szerepet tölthessen be a textilművészet térképén.

A megnyitó díjak és elismerések átadásával folytatódott. A Hetedik Nemzetközi Textilművészeti Triennálé augusztus 29-éig látható a megújult Szombathelyi Képtárban.

Kiemelt képünkön: A nagyszabású, sokszínű kiállítás augusztus végéig nyitva tart

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában