Rajongókat kérdeztünk

2021.06.06. 07:00

Mitől más a koreai popzene?

A koreai popzene manapság rengeteg fiatal lejátszási listáján megtalálható. Vajon mitől olyan különleges a kpop, és hogyan terjedhetett el így a fiatalok körében? Hogy utánajárjak, megkérdeztem két 16 éves gimnazistát, Alizt és Petrát, illetve egy 22 éves egyetemistát, a török származású, Bécsben tanuló Ece-t, akik rajongói szemmel meséltek tapasztalataikról.

Bándli Rebeka

Fotó: pinterest.co.uk

Mindhármuk 2015-2019 között vált rajongóvá.

Míg Aliz a TikTok alkalmazás pörgetése közben, Petra és Ece osztálytársak hatására ismerkedtek meg a koreai popzenével.

Meglepő módon mind a három lány teljesen más bandára talált rá először, a kedvencek között van a Big Bang, Exo, és természetesen a BTS is, amely mára már szinte a kpop szinonimájává vált.

De vajon mitől más a kpop, mint a megszokott amerikai zeneipar?

Leginkább a videoklipek látványossága, illetve az innovatív koreográfia teszik ezt a műfajt különlegessé a fiatalok számára.

Ece hozzátette, hogy a 2018-ban debütált Ateez banda például különös hangsúlyt fektet olyan komoly témákra, mint a mentális betegségek, illetve a nemi normák.

Szintén nagyon egyedinek találják, hogy fél évente, évente a bandák új albummal, új látványos videóklippel, koncepcióval állnak elő, ezzel is elérve, hogy mindig valami újat tudnak nyújtani az rajongóknak.

Aliz és Ece szerint pont ez az ok, amiért nem tudják megunni a koreai zenevilágot.

Aliz elkezdett jobban érdeklődni az ázsiai kultúra iránt, album gyűjteménye is kialakulóban van, Petra pedig nagyon sok internetes barátra tett szert, sokszor koreográfiát, dalszövegeket is tanul, illetve sorozatokat néz, amelyekben szerepelnek bandatagok.

Mindhárom lány szerint a legtöbb énekes jól helyt tud állni színészként is, mivel a koreai ügynökségeknél mindenki gyakornokoskodással kezdi, és kiképzést kap éneklés, és színészet területén is, hogy amikor debütálnak, mindkét pályán meg tudjanak felelni. Petra megemlítette a True Beauty sorozatot, amely 2020-ban jött ki. Cha Eun-Woo az Astro bandából játssza benne a főszerepet, és nem okozott csalódást egyik rajongójának sem, sőt sokkal több rajongót szerzett a színészete által a banda számára, amelyben énekesként tevékenykedik öt másik taggal.

Amikor megkérdeztem tőlük, mivel írnák le a kpop világát azoknak, akik még nem hallottak róla, a következő jelzőket használták: sokszínű, izgalmas, figyelemre méltó. Tessék ellenőrizni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában