Pater Noster

2021.06.29. 17:30

Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész kiállítása a celldömölki galériában

Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész munkáiból Pater Noster címmel nyílt kiállítás a KMKK Móritz Galériájában.

Vas Népe

A megnyitón Fehér László polgármester köszöntötte a megjelenteket. Ezután prof. dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész, egyetemi tanár méltatta a művészbarát életútját, alkotásait. Majd Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó ügyvezetője következett. Mint mondta, a kiadó elkötelezett a Vas megyei szerzők, művészek munkái iránt: a Szülőföld kiadásában jelent meg Tóth Csaba Isten és a világ című impozáns kötete is.

A művésszel Németh Katalin, az intézmény művészeti előadója beszélgetett. Tóth Csaba egyebek mellett hangsúlyozta: művészete a saját kultúránkból, a saját hagyományainkból táplálkozik. Véleménye szerint a művészet akkor innovatív, ha az embert újítja meg. A megújulásra pedig szükség van: vissza kell találnunk az ezeréves gyökereinkhez, hitünkhöz. Tóth Csaba azt látja, hogy a kereszténység itt Európában „kihalófélben van”, festményeivel pedig egy közös művelődéstörténeti örökséget kíván megjeleníteni. A képein megjelenő latin feliratok az egyházra, illetve az egyetemes szakrális nyelvre utalnak.

Beszélt arról, hogy ifjúkorában egy ideig nem tudta eldönteni, hogy a régészet vagy a festészet vonzza erősebben, mindenesetre a festményein voltaképpen régészként is láttatni kívánja azt a bölcsőt, ahonnan életünk elindult. Hiszen ha a gyökerek nem táplálják a koronát, a fa elsorvad, kiszárad. Tóth Csaba tapasztalata szerint „ma nem érezzük igazán, hogy ezek a gyökerek adják jelenben a mindennapjainkat”. Szó esett arról a Madonna-képről is, amelyről Tóth Csaba tudományos értekezésben bizonyítja, hogy Leonardo da Vinci keze alól került ki. A művész végezetül elmondta: belső késztetésből készült festményeivel arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy vissza kell térni a gyökereinkhez, a keresztény hitvalláshoz. A megnyitón közreműködött Kajzinger Ildikó énekművész.

Kiemelt képünkön: Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész munkáiból a KMKK-ban nyílt kiállítás. A megnyitón a művésszel Németh Katalin beszélgetett. A tárlat augusztus 27-ig látogatható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában