szép otthon

2021.06.06. 07:00

Régi bútor új köntösben – újjávarázsolt szobasarok saját kezűleg csiszolt-festett székekből, asztalkával

Manapság mindenből szeretjük az újat, könnyen kidobjuk, lecseréljük a régit. De van úgy, hogy pont az ad ötletet egy otthoni alkotáshoz.

Merklin Tímea

Az új szobasarok

Fotó: Merklin Tímea

A vintázs nem csak szép, de barátságos stílus is az amatőr bútorfelújítók számára, mert viszonylag könnyen elő lehet állítani házilag. A padláson talált, nagymama által használt székekhez hasonlót lomisoknál is be lehet szerezni, és vadászhatunk zsibiken egy hozzá illő kis asztalkát is.

Az eredeti székek
Fotók: Merklin Tímea

A székről előbb le kell fejteni szegecskihúzóval a kárpitot, kivenni a szivacsbetéteket, helyreállítani a rugózat alsó pántjait, ha szükséges, megerősíteni a széklábakat összekötő elemeket.

Átalakítás közben

Majd jöhet a csiszolás: előbb durvább, majd finomabb szemcséjű papírral. Ha van csiszológépünk, akkor sem lehet megúszni a kézi munkát, mert vannak olyan részek, főleg az elemek találkozásánál, ahova csak kézzel férünk be. Amikor a felső lakk- és festékréteget eltávolítottuk, szükség szerint kenjük át szúölő szerrel, gyógyítsuk fatapasszal az esetleges repedéseket, lyukakat, és jöhet a fehér matt alapozó festék, többször átkenve. (Érdemes vizes bázisút választani, mert az gyorsan szárad, és nincs erős, átható, szúrós szaga). Szép selyemfényt adhatunk a felületnek, ha lazúrozzuk végül.

Az új szobasarok

Az ülőke és a támla új szivacsát a régi szerint szabjuk, amint az új borítását is. A huzatot klammerrel vagy szegecsekkel rögzíthetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában