egészségünkre!

2021.07.27. 07:00

500 milliós fejlesztéssel vált még jobbá a celli víz minősége

Átadták a Vasivíz Zrt. új létesítményét, amely hosszú távon biztosítja, hogy a város lakói a jogszabályokban előírt minőségi követelményeknek megfelelő ivóvizet fogyaszthassanak. A 482 millió forintos támogatásból megvalósult új tisztítórendszer határérték alatt tartja a víz vas-, mangán- és ammóniatartalmát.

VN

A Vasivíz Zrt. celldömölki telephelyén a napokban megtartott átadón Fehér László polgármester köszöntőjében elmondta: Celldömölk ivóvízszükségletét hat mélyfúrású kút biztosítja. Korábban a kutakból kezelés nélkül jutott a víz a fogyasztókhoz. A víz így is egészséges volt. Az EU-csatlakozás egyik következménye volt, hogy 2001-ben megjelent az a kormányrendelet, mely az EU-s előírásokhoz igazította a különböző, az ivóvíz minőségére vonatkozó határértékeket. A celldömölki kutak vize a vas-, a mangán- és ammóniatartalom szempontjából került határérték fölé. A problémát a vízkezelés fejlesztésével lehetett megoldani, erre egy 2016-os KEOP pályázat nyújtott lehetőséget. A projekt teljes költsége 482,4 millió forint volt.

Krenner Róbert, a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a mostani fejlesztés eredményeként a vízműtelepen 2400 köbméteres napi kapacitású, kétsoros tisztító technológia létesült, új, 200 négyzetméteres vízmű-gépházbővítés történt, mind a hat kút szivattyúját kicserélték, és a diszpécserhelyiség is megújult, kicserélték a telep vezetékeit, és kisebb rekonstrukciós munkák, vezetékcserék is voltak a városban. Az új vízkezelési technológia lényegében egy tisztítórendszer. A megfelelő vegyszerek adagolásával és levegőztetéssel elérik, hogy szűrhető, úgynevezett pelyhesített állapotba kerülnek a szennyező anyagok. A nagy méretű tartályokban homoktöltet van, mely kiszűri ezeket. A szűrőn fennakadt anyagot időnként visszamossák és külön zagyos medencében ülepítik, amit időnként elszállítanak.

Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője felidézte azt a levelet, amelyet 2015-ben Kohuth Viktor, a Vasivíz Zrt. akkori vezérigazgatója írt neki a város ivóvízminőségének javítása érdekében. Ekkor kezdődött el a közös munka, amely több budapesti egyeztetésen keresztül a sikeres pályázathoz vezetett. Segítség volt az is, hogy az önkormányzatra eső több tízmillió forintos önrészt is átvállalta a kormány.

Az együttműködés kapcsán megjegyezte: a város polgárai láthatják, hogy két eltérő pártállású politikus – egy országgyűlési képviselő és egy polgármester –, ha mód van rá, igyekeznek a város érdekében együttműködni. Mint elmondta, a most kezdődő kampány megoszt, de Celldömölk öszszeköt. Az együttműködés eredményét jelentették az elmúlt időszak fejlesztései, így konkrét példaként az óvodát, az útfejlesztést, a vasútállomás felújítását is említette.

Kiemelt képen: Krenner Róbert vezérigazgató, Ágh Péter, Fehér László és Szalai Róbert műszaki igazgató koccint a sikeres beruházásra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában