Fenntartóváltás

2021.07.30. 14:00

A Gondviselés Házaivá váltak a Vas megyei otthonok

Május, illetve július elsejétől a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas megyei kirendeltségétől a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület fenntartásába került négy Vas megyei, időseket, illetve fogyatékosokat ellátó bentlakásos intézmény.

Tersztyánszky Krisztina

A változásban az Időskorúak Otthona Hegyfalu, az Időskorúak Otthona Acsád, a Fogyatékosok és Időskorúak Otthona Ivánc, valamint a Fogyatékosok Otthona Csákánydoroszló intézmények érintettek. Az intézmények meglévő neve elé mostantól kezdve a Máltai Szeretetszolgálat intézményeire jellemző felelősségteljes gondoskodás vállalásaként a Gondviselés Háza társul.

Panker Mihály, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Nyugat-Dunántúli Regionális Központjának ügyvezetője elmondta, hogy kormánydöntés alapján évek óta zajlik az állami fenntartású bentlakásos intézmények egyházi fenntartásba és üzemeltetésbe való átadása. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület ilyen szempontból ugyanazokkal a jogosítványokkal rendelkezik, mint az egyházak. Az intézmények üzemeltetése a továbbiakban ugyanúgy állami normatívából, a korábbiaknak megfelelő jogszabályi háttérrel, kötelezettséggel és jogokkal folytatódik. A lakóknak és a hozzátartozóknak el is juttattak egy-egy információs kiadványt, amelyben tájékoztatják őket, hogy sem a térítési díjak, sem az ellátás módja, sem az intézményekben elérhető szolgáltatások nem változnak az ellátottak szempontjából kedvezőtlen irányba. A regionális ügyvezető kérdésünkre azt is elmondta, hogy az adott intézményekbe való belépés feltételei is változatlanok maradnak: megörökölték és továbbviszik az eddigi várólistákat. Sajnos az idős- és fogyatékosellátási férőhelyek iránt továbbra is nagy a kereslet.

– Annyi pluszt tudunk belevinni az ellátásba, ami a civil szervezetünk jótékonysági jellegéből adódik – magyarázta Panker Mihály. – Bízom benne, hogy több karitatív tevékenységet és önkéntes munkát tudunk majd becsatornázni az intézmények fenntartásába, illetve lelki többletet tudunk nyújtani, hiszen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület alapvető küldetése a rászorulókról való gondoskodás.

Megkérdeztük a július 1-jétől átvett ivánci intézmény vezetőjét is az első tapasztalatokról. Varga Annamária elmondta, hogy még nagyon friss a változás, de már a közös előkészítő munka során meghatározó volt a nyugodt, szakmailag precíz, az ellátottakat maximálisan figyelembe vevő fenntartói magatartás. Az intézményvezető bízik benne, hogy az egyesületi üzemeltetésben némileg csökkennek az adminisztrációs terhek, ezzel szemben nagyobb lehetőség nyílik az intézményben folyó értékteremtő, sport-, szabadidős és egyéb tevékenységek megmutatására a nyilvánosság előtt.

Kiemelt képünkön: Az ellátás színvonala nem változik. Az ivánci otthon előtt Panker Mihály és Varga Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában