Látványos drágulás

2021.07.03. 07:00

A kormány visszaszorítaná az építőanyagárakat – Vas megyei kereskedőnél érdeklődtünk

Az építőanyag-árak növekedésének megállítására a kormány az export hazai mérséklésében látja a megoldást. Móricz Attila, egy szombathelyi építőanyag- kereskedés telepvezetője megkeresésünkre elmondta: az utóbbi időben három építőipari alapanyag drágult meg látványosan: a fa, a fém és a műanyag. Szerinte a drágulás a Covid-járványra vezethető vissza: világszerte gyárak, acélkohók álltak le, az emberek pedig a felszabadult idejükben nekiálltak barkácsolni. Teljesen felborult a keresleti és kínálati arány – ez hiányt okoz, a hiány pedig mindig áremelkedéshez vezet.

Polgár Patrícia

Móricz Attiláék telephelyén a legnagyobb emelkedés a polisztirol szigetelőanyagok esetében történt: ezek száz százalékkal kerülnek többe, mint egy éve. A fémtermékek közel 50 százalékkal, a betonból és kerámiából készültek 5–15 százalékkal drágultak. Az épületfa világpiaci egységára tavaly május óta a négyszeresére emelkedett.

Egyes termékek alapanyaga nem indokolná a drágulást, mivel azonban fa raklapokon szállítják, illetve műanyagba csomagolják azokat, az áruk is növekszik. A telepvezető abban bízik, hogy ősz végére, tél elejére ha nem is csökkennek, de stagnálni fognak az árak.

Ifj. Horváth Róbert, egy generálkivitelezéssel foglalkozó szombathelyi cég ügyvezetője úgy látja, Magyarországon a Covid utáni újraindulás megelőzte Európát, ezért hazánkban előbb alakult ki a kereslet, mint ahogy annak a kínálat meg tudott volna felelni. Beszállítóitól tudja: a faanyagok ára amiatt drágult, mert Amerika nem tudja kiszolgálni a világpiacot.

A műanyagok tekintetében a nagy hiányt részben egy, a piacot markánsan meghatározó német műanyagipari gyár leégése okozza, a vaspiacot pedig Kína nem tudja kiszolgálni. Hozzátette, egyelőre nem késnek a kivitelezési munkálatokkal, azonban idén már a rövid időtartamú beruházásokat sem tudják elvállalni a beszerzések hosszú időtartama miatt. Ezáltal beszerző kollégáikon is sokkal nagyobb a teher: sokszor egy bizonyos mennyiséget több helyről kell összehalászniuk.

Úgy véli, ha a helyzet tovább romlik, ellehetetlenedik a kivitelezéssel foglalkozó vállalkozások helyzete. – Nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni, de arra számítok, hogy az árak tekintetében viszont már elértük a platót – nyilatkozta.

– A kormány csütörtöki ülésén kiviteli korlátozást rendelt el az építőipari termékekre – jelentette be Orbán Viktor pénteken, a Kossuth Rádióban adott interjújában.

A megszorítást októbertől vezetik be, mivel azt először be kell jelenteni Brüsszelben, az Európai Uniónak pedig engedélyt kell adnia rá. Addig a kivitelnél kötelező bejelentést és állami elővásárlási jogot vezetnek be. Mint mondja, megpróbálják Magyarországon tartani az építkezések szempontjából kulcsfontosságú anyagokat. A kormányfő úgy véli, részben azért „szaladtak el” az árak néhány terméknél, mert megnőtt az országból kivitt mennyiség.

A miniszterelnök hozzátette, az árak további megfékezése érdekében néhány építőanyag esetében extra- profitadót fognak bevezetni – ezt a kavicsnál és a sódernél mindenképpen megteszik, de más termékeknél is vizsgálják a lehetőséget. – Egyes építőanyagok esetében olyan extraprofitot akarnak realizálni, ami nem fogadható el, ezért ha bizonyos árszint fölötti eladási árat tapasztal a kormányzat, akkor az a fölötti ár 90 százalékát el fogja vonni.

A gazdaságba ezeken a pontokon be kell avatkozni, mert egyébként a lakásfelújítási állami támogatások nem a kispénzű magyar állampolgárokhoz jutnak el, hanem azokhoz, akik az építőipart, építőanyagipar-kereskedelmet tartják a kezükben – hangsúlyozta a kormányfő.

Szakértő: Globális jelenség

Pásztor Szabolcs gazdasági szakértő a Magyar Nemzetnek így nyilatkozott: az építőanyagok drágulása globális jelenség. Azonban az árak valószínűleg hamarosan elérnek egy olyan lélektani határt, ahol a piaci szereplők azt mondják: „ennyiért már nem”. Ekkor a kereslet visszaesése miatt minden bizonnyal árkorrekció következik be. Ezzel együtt, rövid távon a kormányzati beavatkozásnak lehet árkorrekciós hatása. Hosszabb távon pedig a normál piaci mechanizmusok miatt áll majd meg az árak növekedése. Az viszont nem valószínű, hogy ezek a koronavírus-járvány előtti szintre esnek majd vissza – magyarázta a szakember.

Kiemelt képünkön: Varga Ádám, az építőanyag-kereskedés munkatársa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában