Piaci körkép

2021.07.02. 07:00

Az uborka és a kapor a sláger – A szombathelyi piacon jártunk – fotók

Itt a kovászos uborka szezonja. Bár csütörtök reggel nem volt túl nagy forgalom a piacon, a kapor és az uborka szépen fogyott. Idénygyümölcsökből is akad választék bőven.

Cseh-Egyed Bernadett

20210701 Molnár Istvánné árus, Piaci körkép, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Színes ruhába öltöztek a szombathelyi piac standjai: piroslik a málna, a meggy és az őszibarack, sárgállik a kukorica és a paprika, zöldell az uborka, a dinnye és a cukkini. A sárgabarack kilójáért 1400, a paradicsomért 500, a padlizsánért 600 forintot kell fizetni.

Rucsizska Józsefné közel öt kiló uborkát pakolt a kosarába csütörtök reggel. Elárulta, kovászos uborkát készít belőle a hagyományos módon: az üveg aljára kaprot, a tetejére fehér kenyeret tesz. A langyos, sós vizet pedig fokhagymával, babérlevéllel és egész borssal ízesíti. Hozzáteszi: nem olyan nagy adag ez, még a közeljövőben el is fogyasztják.

Molnár Istvánné maga termesztette kaprot kínált
Fotó: Cseh Gábor

Az uborka kilóját 500 forint körül kínálják, a kapor csomója kétszáz forintba kerül. Molnár Istvánné például maga termeszti a Nemesbőd melletti mezőn a fűszernövényt. – Nem permetezzük, de sokat kapáljuk – teszi hozzá, majd rámutat a sárgarépákra is: egészen más íze van ennek, szívesen viszik csecsemőknek. Utóbbi csomóját háromszáz forintért adja, de találni nála főző-, illetve marokkói hagymát is.

Elárulja: pénteken hoz magával főzőtököt, és hamarosan kezdődik a káposztafélék szezonja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában