175 éve áll

2021.07.09. 07:00

Felavatták a kőkeresztet Sárváron

A kőkereszt 175 éve áll Tizenháromváros egykori főterén. Civil szervezetek kezdeményezésére most felújították. Az újraállított keresztet kedden avatták fel.

Polgár Patrícia

20210706 Sárvár A civil szervezetek, társadalmi kezdeményezésre felújított 175 éves közösségi keresztet avattak fel a Tizenháromváros egykori Fő terén. Fotó: Benkő Sándor BS Vas Népe

Fotó: Benkő Sándor

A civil szervezetek – Sárvári Városszépítő Egyesület, a Sárvári Kerékpár Egylet – társadalmi kezdeményezésre felújított 175 éves Közösségi Keresztet Tizenháromváros egykori főterén, a Tizenháromváros utcában avatták fel kedden. Az eseményen Wawrzsák Zsolt, a Sárvári Kerékpáros Egylet elnöke mondott köszöntőt, majd Burka Zoltán helytörténeti kutató ismertette a kereszt történetét. Beszédéből kiderült, hogy a Sárvártól egykor különálló település, Tizenháromváros első betelepítése a Kanizsai család birtoklása idejére, azaz az 1400-as évekre tehető. Neve a kezdetben ott álló 13 házra utal. A kezdetekkor itt éltek a német muskétások népes családjukkal.

A városrész 1912-ben lett Sárvár szerves része. A történelem folyamán háborúk, járványok és éhínség is sújtotta a területet. Ennek következtében elnéptelenedett Sárvár és Tizenháromváros is. Újbóli benépesítése idegen ajkú emberekhez köthető, akik az évek múltával „gyökeret” eresztve magyarrá váltak. Az ő vallásos késztetésük okán helyezték el a település központjában a tizenháromvárosi közösségi keresztet, illetve annak fa elődjét. Hogy mikor, arra pontos adat nincsen, de az biztos: 1812 nyarán újították fel azt. Majd 1846-ban helyeztek kőkeresztet a korábbi fakereszt helyére az alábbi felirattal: „Tizenháromváros helségben Isten tiszteletére fel álítatta a kőkeresztet Istenben boldogult Gerencsér József 1846”. Az erős közösség mindmáig szívén viseli a kereszt sorsát, ezért az idők folyamán újból és újból felújíttatják azt.

A feszületet Vasváron újították fel, ahonnan június 10-én, csütörtökön érkezett vissza eredeti helyére.

Az ünnepségen a mintegy egymillió forint értékben, adományokból felújított keresztet Kondora István polgármester adta át a tizenháromvárosi közösségnek, majd a történelmi egyházak képviselői megáldották azt. Az átadón felléptek Juhász Balázs és Kóta Pál népzenészek.

Kiemelt képünkön: A történelmi egyházak képviselői áldották meg a keresztet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában