bírósági tárgyalás

2021.07.01. 11:37

Figyelmen kívül hagyta a „Behajtani tilos” táblát, majd súlyos balesetet okozott egy román férfi a 8-as főúton

A Szombathelyi Járásbíróság közúti baleset okozásának vétsége miatt 150.000 forint pénzbüntetésre és 1 év 6 hónap közúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélt távollétében egy büntetlen előéletű román férfit.

vaol.hu

Fotó: Illusztráció

A Szombathelyi Törvényszék közleményéből kiderül, hogy a tényállás szerint a vádlott 2019. szeptember 5-én 11 óra körül egy Renault Master típusú gépkocsival közlekedett a 8-as számú főút 143 + 47 kilométerszelvénye térségében, a 8-as számú főút mellett kialakított parkolóban. A vádlott gépkocsijával a forgalommal szemben a „Behajtani tilos” jelzőtábla figyelmen kívül hagyásával közlekedett a 8-as számú főút irányába, majd a parkoló és a 8-as számú főút kereszteződésénél úgy kezdte meg a balra kanyarodást a 8-as számú főútra Alsóújlak irányába, hogy nem biztosított elsőbbséget a párhuzamos közlekedésre alkalmas 8-as számú főút belső forgalmi sávjában neki bal kéz felől érkező, Peugeot 206 típusú személygépkocsinak.

A 8-as számú főút külső forgalmi sávjában ekkor jobbra kanyarodási szándékkal közlekedett egy MAN tehergépkocsiból és a hozzá kapcsolt pótkocsiból álló járműszerelvénnyel egy tanú, így a járműszerelvény miatt a vádlott kellő körültekintéssel a 8-as számú főút forgalmáról sem tudott meggyőződni. A sértett a Peugeot-val vészfékezett, azonban a terelővonaltól 0,8 méter távolságra nekiütközött a vádlott által vezetett Renault bal oldalának.

A baleset következtében a Peugeot-ban elöl jobb oldalon utazó férfi nyolc napon túl gyógyuló – 3-4 hónap tényleges gyógytartamú – súlyos testi sérülést szenvedett el. A balesetben a Peugeot vezetője nyolc napon belül gyógyuló könnyű testi sérülést szenvedett. A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ 14. § (1) bekezdés z) pontjában írtakon keresztül a 24. § (1) bekezdésében írtakat, mert „Behajtani tilos” jelzőtábla ellenére az egyirányú forgalmú útra ebből az irányból hajtott be, s így a várakozóhelyről az úttestre ráhajtó jármű vezetőjeként az úttesten haladó járműnek nem adott elsőbbséget.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a védő a kiszabott büntetések enyhítése érdekében fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában