Önállósodás

2021.07.05. 07:00

Harmincesztendős az önálló Szlovénia, a rábavidéki szlovének Szentgotthárdon ünnepeltek – fotó

A rábavidéki szlovének kettős ünnepet tartottak pénteken a Szlovén Köztársaság Szentgotthárdi főkonzulátusán. A fogadáson megemlékeztek anyaországuk önállósodásának harmincadik évfordulójáról, valamint megünnepelték, hogy Szlovénia másodjára tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztjét.

Polgár patrícia

Az uniós oltalom alatt álló szlovén nemzeti finomságokat kínáló fogadást megelő­zően Metka Lajnšček, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulja köszöntötte a megjelenteket. A rendezvényen díszvendégként részt vett Alojz Kovšca, a Szlovén Köztársaság Nemzeti Tanácsának elnöke, dr. Marjan Cencen, Magyarország újonnan kinevezett szlovén nagykövete, Harangozó Bertalan, Vas megyei kormánymegbízott, dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, Ruzsics Ferenc, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló, Kovács Andrea, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke, Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke, dr. Peter Štumpf muraszombati püspök, Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere, valamint Máthé László, Magyarország lendvai főkonzulja.

Alojz Kovšca, a Szlovén Köztársaság Nemzeti Tanácsának elnöke hangsúlyozta: az, hogy idén a köztársaság létrejöttének harmincadik évfordulóját ünnepelhetik, a határon túl élő szlovéneknek is köszönhető, hiszen ők akkor is szívükön viselték a nemzetük sorsát, amikor még nem volt önálló és független államuk. Az elnök hozzátette, hogy sok olyan nagyobb nemzet él a földön, amelynek nincsen önálló országa. Kívánja, hogy legyen ez figyelmeztetés mindannyiunk számára, hogy az országot nem mindenki kapja ajándékba: a szlovéneknek is meg kellett küzdeniük az önállóságért.

– Ünnepeljünk büszkén, mert olyan országot teremtettünk, mely a nemzetközi közösség egyenlő jogú tagja, csütörtöktől pedig második alkalommal látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét – fogalmazott. Majd így folytatta: – A mai globális világban a határok már nem akadályozzák az együttélést, a szorosabb együttműködést és összetartást. A határ menti térségben élők nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a két ország között baráti, az egymás iránti tiszteleten alapuló kapcsolat alakuljon ki. Az országok között szilárd hidat képez a két nemzeti közösség. Arra, hogy ezek meg tudják őrizni nemzeti identitásukat, külön figyelmet fordítanak képviselőik – zárta sorait a nemzeti tanács elnöke.

A büszke szlovén nemzet évezredeken át élt idegen hatalmak alatt. A gabonamezők és virágos rétek ihlette díszítés központi eleme az a harminc darab cipó volt, amelyek a köztársaság azóta eltelt harminc évét, az otthont, a meghittséget és a hazát szimbolizálta.

A nemzet kulturális örökségét a felsőszölnöki és az apátistvánfalvi két tannyelvű általános iskolák tanulói táncos előadásukkal, valamint a szintén harmincadik évfordulóját ünneplő szlovéniai Marko banda zenekar hozta el az ünneplők közé.

Kiemelt képünkön: A szlovének kulturális örökségéből diákok adtak ízelítőt a szentgotthárdi főkonzulátuson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában