Tárlat

2021.07.23. 07:00

Itt van minden, amivel együtt élünk – Értéktár nyílt a Sala Terrana Galériában

Még jó két hónapig – szeptember 30-áig – látogatható a Körmendi érték című kiállítás a Batthyány Kastélyhoz tartozó Sala Terrena Galériában. A tárlat időutazást kínál és bebizonyítja, hogy a város épített, természeti és szellemi öröksége mekkora kincs.

Tóth Judit

Két évtizede még cipőgyár, illetve cipőbolt működött ezen a helyen. Egy ideje azonban már kiállítótér, Sala Terrena Galéria elnevezéssel. Jelenleg itt látható a Körmendi érték című kiállítás, amelynek kellős közepén állva érdekes érzés keríti hatalmába az embert. A terem hűvössége kellemes a testnek, a látvány jó a léleknek.

A gazdag kiállítási anyag minden része hívogat. Mindegy, hol kezdi a látogató, nincs kötelező vagy ajánlott haladási irány. A bejáratnál, bal kéz felől Tóth László, Dodó munkássága. A tabló közöl néhány megdöbbentő adatot: például azt, hogy Tóth László csaknem 85 ezer fotót készített aktív évei során – a 70-es évektől egészen 2014-ben bekövetkezett haláláig –, ezeknek nagy része ma már digitális formában is elérhető.

Az érték felbecsülhetetlen, Körmend múltjának megismerése szempontjából kikerülhetetlen. Aztán jönnek az impozáns szobrok, a Maria Immaculata és Kossuth Lajos életnagyságú ércszobra. Majd a jeles épületek, a hétköznapok és az ünnepi lét nagy bástyái. A város templomai – a római katolikus, az evangélikus és a református –, az egykori Sonnevend ház, ma gyógyszertár, a Kölcsey Utcai Általános Iskola, a Járásbíróság, a Korona étterem vagy a vasútállomás.

Utóbbiról egy makett is készült, ez a kiállítás egyik exkluzív darabja. És persze ott van kicsiben a Batthyány-kastély, ami a való életben egy tekintélyt parancsoló épület a város szívében. Érzi annak minden dobbanását. Nem csak épített örökség, hanem szellemi bölcső is. Úgy, mint a város meghatározó csoportjai: a Régió Egyesület, a Batthyány Lovas Bandérium, a Városi Fúvószenekar, a Vasparipa Egylet, a Modell és Makett Építő Klub vagy az Antal László nevével fémjelzett néptáncos közösség.

A kiállítás kurátora Bebes Árpád néprajzkutató, aki kollégáival szellősre hagyta az anyagot. Ez a jövőbe mutat, lehetnek – sőt biztos, hogy vannak – újabb értékek, amelyek helyet követelnek maguknak. Másrészt ez a hézagosság teret is ad a látogatónak, hogy nagy

levegőt vegyen, alámerüljön és kutakodjon egy kisváros múltjában.

A helyszín, a Sala Terrena Galéria majdnem háromszáz négyzetméter, amely maga is élő része a kiállításnak, hiszen a Batthyány-kastélyhoz tartozik, így megyei és városi érték is. A terem egykor vendégfogadásra és hűsölésre szolgált a főúri Batthyány családnál. Nagy általánosságban nehéz lenne eldönteni, hogy most több vagy kevesebb. De ezzel az értéktárlattal biztosan több.

Mert itt van minden, amivel együtt élünk, amit olyan jól ismerünk. A szomszédból a Belencsák család, a századokon átívelő késes dinasztia. A sárgásbarna Rába, a Dobogóerdő, a Várkert, meg a mindig viszszatérő gólyapárok a főtéri házak tetején. És a kosárcsapat, a bizonyos piros-feketék, a nagy túlélők, a nagy harcosok. Időutazás ez, jelzi, kik voltunk, kik vagyunk, kik leszünk, lehetünk.

Ez a kiállítás mi vagyunk. A múltunk, a jelenünk, a jövőnk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában