Veszély

2021.07.29. 07:00

Katlanná váló autók – A résnyire lehúzott ablak se gyereket, se kutyát nem véd

A különböző szervezetek sok éve kampányolnak az ellen, hogy a hőségben senki ne hagyja gyermekét vagy kutyáját rövid időre se az autóban, ugyanis pár perc is végzetes lehet ilyenkor. A bezárt autóban tartózkodni hőségben rendkívüli veszélyekkel jár.

Polgár Patrícia

Fotó: Illusztráció: Szendi Péter

Dr. Lórántfy Mária, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója hangsúlyozza: – Az autó nagyon gyorsan felmelegszik, akár 60-70 Celsius-fokos belső hőmérsékletig is. Akár perceken belül súlyos egészségkárosodást szenvedhet bárki. A testhő akár 42 fokra is felkúszhat, ami azért veszélyes, mert ekkor a hőszabályozó mechanizmusok leállnak és kimerülnek a szervi tevékenységek – az ember elájulhat, elvesztheti az eszméletét, de súlyosabb esetben akár meg is halhat. Fontos, hogy a segítség mielőbb megérkezzen. A mentők kiérkezéséig az észlelők fektessék hűvös helyre a gyermeket, valamint hűtsék hideg vizes palackokkal vagy a nagy erek fölé helyezett textilbe tekert jégzselével! Lórántfy Mária kiemelte: a szülők egyre felelősségteljesebbek, csak ritkán kell ilyen esetekhez vonulniuk a mentőknek.

Az állatok szervezetében is hasonló mechanizmusok játszódnak le, ha a járműben hagyják őket. Dr. Varjú Gábor állatorvos azt mondja: az autó­ban bármely fajta könnyen hőgutát kaphat. Mivel izzadni nem tudnak, lihegéssel adják le a hőt, ez pedig nem túl hatékony. Könnyen megvan a baj. A doktor azt tanácsolja, ha bárki autóba bezárt állatot lát, hívjon segítséget. Ha kiszabadult a kutyus, hideg vizes borogatással vagy zuhannyal enyhíthetünk az állapotán. Súlyos esetben azonban elengedhetetlen, hogy állatorvoshoz forduljunk vele.

Seffer Lilla címzetes rendőr őrnagy, a Vas Megyei Rend­őr-főkapitányság megbízott sajtószóvivője kiemeli: soha nem megoldás, ha résnyire lehúzva hagyják az ablakot, mert így sem jut elegendő levegő az utastérbe. A szóvivő szerint minden helyzet más, de az általánosságban elmondható, hogy mindenkinek kötelessége, hogy a sérült, vagy veszélyben lévő személy vagy állat számára segítséget nyújtson. Azt azonban minden esetben mérlegelni kell, hogy azok valóban segítségre szorulnak-e.

Arra ugyanis senki nem kötelezhető, hogy saját vagy mások életét, testi épségét veszélyeztetve nyújtson segítséget, de az elvárható, hogy ha más módon nem is képes segíteni, értesítse a megfelelő hatóságot. – Ha az adott eset körülményei indokolják, természetesen nem kizárt a jármű valamely ablakának betörése – mondja a sajtószóvivő, majd így folytatja: – Az ilyen esetekben a felelősség vizsgálatakor a végszükség jogintézménye alkalmazható, ami által az „elkövetőt” nem fogják megbüntetni.

Mindemellett hozzáteszi, hogy a segítségnyújtónak mindig magának kell eldöntenie – saját képességeinek ismeretében és a kialakult helyzet alapján –, hogy mit tegyen: mi a célravezető.

Kiemelt képünkön: Magára hagyni a fölforrósodó autóban tilos!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában