halas nap

2021.07.12. 09:00

Megteltek a szákok, rotyogott a halászlé, a levegőt betöltötte a sült hal illata Vaskeresztesen – fotók

Egy év kihagyás után, de töretlen sikerrel és lelkesedéssel rendezték meg a Pinka-völgyi Halas Napot szombaton. Horgász-, halászléfőző-, halételkészítő- és futballverseny színesítette az egész napos programot. Az eseményen kiderült továbbá az is, jelentős támogatáshoz jut az egyesület.

Cseh-Egyed Bernadett

20210710 Vaskeresztesi halasnapok, Vaskeresztes, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Egy éjszakán át a páclében pihentette, a helyszínen pedig mintegy negyven perc alatt készre füstölte az afrikai harcsát az Elektromosok csapata. Fodor Judit és Porteleki Gábor másodszor vállalkozott az interneten talált recept elkészítésére. Azt mondják, szerettek volna valami nem mindennapival előállni a versenyen. A már kész halat aztán felkockázták és bagettkarikákon kínálták, közéjük pedig kétféle krém került: egy majonézes alapú lila hagymával és kakukkfűvel, vagy egy petrezselymes pesto olívaolajjal és citromlével megbolondítva. Még hozzáteszik: a tetején a falat szőlő és alma sem csak dísznek van, így állnak össze az ízek igazán.

Bucsekné Horváth Katalin a pontyot ledarálta és palacsintába csomagolta
Fotók: Cseh Gábor

A rábapatyiak csapata a jó adag sült- és rántott hal mellé egy kis különlegességgel is készült. Bucsekné Horváth Katalin a pontyot ledarálva, pörköltszerű szafttal és vargányával zöldfűszeres palacsintába csomagolta. A zsűriasztalra a vasváriak töpörtyűt szolgáltak fel mártogatóssal, és akadt többféle rántott változata is a halnak. Épp a halételek népszerűsítése és a Pinka-völgy szépségének a bemutatása volt a célja a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének, amikor először megrendezte a Halas-Napokat Vaskeresztesen.

– A koronavírus-járvány miatt egy év kihagyás után idén hetedik alkalommal találkozunk ilyen formán újra, de örömmel látom, nem vagyunk kevesebben. A főzőversenyre húsz, a horgászversenyre pedig 52 csapat nevezett, és mintegy 600–700 kilogramm halat dolgoztunk fel az alkalomra – fogalmaz Puskás Norbert ügyvezető. A rendezvénye látogatott dr. Hende Csaba parlamenti alelnök, a térség országgyűlési képviselője is, aki nemcsak a zsűrizésben és az oklevelek átadásában segédkezett, de jó hírt is hozott magával.

– Gulyás Gergely miniszter már aláírta azt az okiratot, amely hitelesíti: mintegy 5 millió 895 ezer forintnyi támogatást nyert a szövetség a Falusi Civil Alap terhére. Az összeget területbővítésre fordítják – jelentette be dr. Hende Csaba.

Beszéltünk a horgászverseny résztvevőivel is. Baranyai Olivér ezúttal a kukoricát választotta csalinak, három ponty akadt a horgára. Meséli: ő és édesapja hobbija a horgászat, de számukra ez egyben igazi családi program is, általában édesanyja, kisebb testvére és a kutyáik is velük tartanak. Volt továbbá, aki a mérlegelésre tizenegy hallal a szákjában érkezett, csaknem kilenc kilót nyomott a zsákmánya. A hőség ellenére már kora délután szép számmal látogattak ki a tópartra.

Bősz Miklós séf a pogácsát ezúttal afrikai harcsából formázta

Rotyogott a halászlé, a levegőt betöltötte a sült hal illata, és készült a rendezvény sztárja, a halburger. Bősz Miklós séf a pogácsát ezúttal afrikai harcsából formázta és snidlinggel, lime-mal ízesítette. Azt mondja: az új ízekkel, a modern formával talán még többen rákapnak a halfogyasztásra.

Kiemelt képen: A horgászversenyre több mint ötven csapat nevezett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában