diákmeló

2021.07.15. 07:00

Úgy, mint a felnőttek – Népszerű a nyári diákmunka program Vas megyében

Mintegy négyszáz, 16–25 év közötti, nappali tagozatos tanuló vállalhat nyári diákmunkát július– augusztusban Vas megyében. A kormány az idén kilencedik alkalommal hirdette meg a programot, megvalósításához több mint 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt megyénkben.

Cseh-Egyed Bernadett

20210714 Gönye Vera, Lizák Viola, Harangozó Fanni kap tájékoztatást Bödör Zsófia diákmunkástól, Nyári diákmunka program, Celldömölk,Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A söptei Kiss Réka a 9. osztály elvégzése után döntött úgy először, munkát vállal a nyárra. Ottjártunkkor éppen a hivatal előtti kertet segítette rendbe tenni a közelgő esküvőre. Ilyen és ehhez hasonló könynyű fizikai munkát osztanak rá az önkormányzatnál, ahol a nyári szabadságolások idején különösen jól jön néhány plusz segítő kéz. Réka élvezi a munkát, ahogy Nagy Dávid is, aki egy hónapon át hivatali ügyeket intéz, legutóbb például az ebnyilvántartást vezette.

Azt mondja, a társaság miatt is szívesen jön ide, másrészt jó kereseti lehetőség a szünidő hátralévő részére. Bödör Zsófia pedig a Sághegyi Múzeumban dolgozik harmadmagával: fogadják a vendégeket, kezelik a pénztárgépet, tájékoztatják a vendégeket. Tulok Gabriella igazgató azt mondja, hogy a diákmunkások segítségével könnyebben megoldják a szezonálisan nyitva tartó intézmény működtetését.

A Vas Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a kormány az idén kilencedik alkalommal induló nyári diákmunka programra hárommilliárd forintot fordít, aminek köszönhetően 25 ezer fiatal foglalkoztatásához járulhat hoz zá országszerte. Vas megyében mintegy négyszáz tanuló diák jelentkezett, az önkormányzati szektorban vagy a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén látnak el feladatokat.

Közölték továbbá: az önkormányzati diákmunka keretében a foglalkoztatók a területi, települési önkormányzatok és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, továbbá egyházi jogi személyek lehetnek. Ebben a konstrukcióban a diákok havi munkabérének száz százalékát fizeti meg az állam. A mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén történő foglalkoztatás esetén pedig a munkabér 75 százaléka fedezhető a központi forrásból, amivel a kormány a koronavírus okozta nehézségek leküzdésében is segítheti a hazai vállalkozásokat.

Több vasi önkormányzatot megkérdeztünk, mindenhol azt mondták: ez jó lehetőség arra, hogy a szabadságot töltő kollégák helyén a diákok bepillantsanak a munka világába. A szombathelyi önkormányzat 53 diákmunkást foglalkoztat a nyáron, közülük a polgármesteri hivatalban fogadnak júliusban 10, augusztusban 12 főt, napi négy órában. Károlyi Ákos jegyző elmondta, a diákok lehetőséget kapnak arra is, hogy megismerkedjenek a tanulmányaiknak megfelelő területek munkafolyamataival. A jákfai önkormányzat is évről évre fogad diákokat. Fodor Lászlóné polgármestertől megtudtuk: idén júliusban ketten a közterületek rendben tartásában segítenek. A falunapra készülve gereblyéznek, kapálnak, virágokat rendeznek.

Ilyenkor kiderül az is, ki miben ügyes, miben lehet rá számítani a jövőben. Vépen a nyár végén tíz diákot fogadnak váltásban, elsősorban könnyű fizikai munkát, városkarbantartási feladatokat kapnak. A bucsui önkormányzat először csatlakozott a programhoz. Szendi Andrea alpolgármester szerint ez alkalom arra is, hogy a gyerekek megtudják, az anyagi jólétért meg kell dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában