A biztonságos és aktív időskorért

2021.08.30. 07:00

Egy idősbarát régió kialakítását célozta meg a Szentgotthárdon bemutatott projekt

A Muraba Európai Területi Társulás szervezésében sajtónyilvános konferencián mutatták be a Motivage projekt célkitűzéseit és eddigi eredményeit. A program egy idősbarát régió kialakítását célozta meg a magyar–szlovén határtérségben, ahol a partnerek a biztonságos és aktív időskort elősegítő, hosszú távú együttműködésben gondolkodnak.

Tóth Judit

Varró Viktor, a Muraba Európai Területi Társulás munkatársa köszöntötte a konferencia résztvevőit, elmondta, hogy egy évvel ezelőttre tervezték a projektindító konferenciát, de ezt a járványhelyzet meghiúsította. Így a nyitóprogram helyett most projektismertető konferenciát szerveztek.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere kiemelte, hogy a város 2019-ben elnyerte az Idősbarát Önkormányzat díjat, ami azt bizonyítja, hogy elkötelezettek az idős polgárok felé. Nem mellékes az sem, hogy a településen működik Vas megye leg nagyobb nyugdíjasszervezete. A városvezető hozzátette: a projekt eddigi legnagyobb hozadéka az a feltérképező tanulmány, amely a Muravidéken és a Rábavidéken élő idősek életkörülményeit vizsgálja. A polgármester végül ismertette a projekt egyik hard – azaz kézzelfogható – elemét.

A pályázat keretében beszerzett hatvan óra nagy segítséget jelent majd az időseknek. Az eszközök kétirányú kommunikációt tesznek lehetővé, vagyis figyelik az idősek egészségi állapotát, illetve a mindennapi tevékenységet, probléma esetén azonnal jeleznek a segítő szolgálatnak.

Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke a határ menti kapcsolatok fejlődésének történetéről beszélt. Elmondta, hogy volt idő, amikor még nem volt lehetőségük a határ két oldalán élőknek arra, hogy találkozzanak, arra pedig főleg nem, hogy különböző együttműködéseket hozzanak tető alá. A határok megszűnésével azonban változott a helyzet, közös projektek megvalósítására nyílt lehetőség, ezekhez most már a legtöbb esetben pályázati támogatást is igénybe tudnak venni. Véleménye szerint a Motivage projekt fókuszában az ember áll, amit azért fontos kiemelni, mert az eddigi pályázatok főként a gazdaságfejlesztést célozták. – Azokon a kistelepüléseken, ahol a házak szórványosan helyezkednek el, életmentő lehet az idősek számára biztosított óra, amely a projekt egyik fő eleme – mondta végül az elnök.

Papp Bálint, a Muraba ETT igazgatója mondandóját egyben születésnapi köszöntőnek is szánta, hiszen a Muraba ETT-t 2017. augusztus 15-én vették nyilvántartásba. Mindenkinek kifejezte köszönetét, aki ebben a folyamatban aktívan szerepet vállalt és hozzájárult ahhoz, hogy egy jól működő szervezet jöhessen létre. Varró Viktor ismertette a projektet, bemutatta a partnereket, együttműködő szervezeteket, majd Ferencz Gábor, a Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit

Kft. kutatásvezetője adott hely zet értékelést a kérdőíves kutatás eredményei alapján.

– Elöregedett az európai népesség, ezért az idősekről való gondoskodás kérdése teljesen aktuális, sőt fontosabb, mint valaha. Meg kell teremteni az aktív idősödés lehetőségeit, vagyis azt, hogy az emberekben tudatosuljon, hogy a nyugdíjazás után egy új élet, életszakasz kezdődik. Szentgotthárd szerencsésebb helyzetben van, hiszen az utóbbi tíz esztendőt tekintve stabilizálódott a település lakossága, ezzel szemben Lendva problémákkal küzd, mintegy 30 százalékos volt a kivándorlás a térségből. Jellemzően a fiatalabb korosztályok mentek el – mondta a szlovén és magyar területen kutatást végző szakember.

A konferencia zárórészében dr. Biroszné Móritz Zsuzsanna, a Vas Megyei Önkormányzat munkatársa tartott előadást a pedelecről, vagyis az elektromos rásegítésű kerékpárról. Mint mondta, az eszköz lassan kerül be a köztudatba, néhányan ódzkodnak tőle. Fontos azonban megjegyezni, hogy az idősebb korosztály, illetve azok a fiatalok, középkorúak, akik valamilyen okból kifolyólag – betegség vagy sérülés esetén – nem tudnak a hagyományos kerékpárral sportolni, túrázni, a pedelec használatával ezt könnyebben és biztonságosabban megtehetik. Az előadó mindenkit arra biztatott, hogy bátran próbálja ki ezt a különleges kerékpárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában