Történelmi jelentőségű látogatás

2021.08.19. 16:00

Harminc éve járt Szombathelyen II. János Pál pápa – Visszaemlékezés sok fotóval

Harminc éve II. János Pál karizmatikus varázsa áradt szét Magyarországon. Látogatása történelmi jelentőségű volt, mert első alkalommal lépett magyar földre Szent Péter utóda. A pápa öt napot töltött hazánkban. A negyediken Szombathelyen járt.

Némethy Mária

Fotó: VN-archív/Benkő Sándor

Érdekes előzmények

1988 júniusában II. János Pál Ausztriában járt, a magyar határhoz közel, a burgenlandi Darázsfalva repülőterén is misézett. A szertartáson több tízezer magyar hívő is ott volt. Ők a kommunisták vezette Magyarországról érkeztek. A hírforrások szerint százhúsz belügyi tiszt vegyült a magyar zarándokok közé az Állami Egyházügyi Hivatal bizalmi emberei segítségével.

Ott, azon a misén újszerűen hatott, hogy a lengyel pápa nemcsak a híveket, hanem az egész magyar nemzetet köszöntötte: „A veletek való találkozás nagy lelki örömmel tölt el. Rajtatok keresztül köszöntöm az egész egyházat és az egész magyar nemzetet”. A magyar főpásztorok az ausztriai apostoli látogatáson hívták meg a Szentatyát Magyarországra. Ezt augusztus 20-án, a Szent István bazilika előtti téren, mintegy sok ezer hívő jelenlétében tartott ünnepi szentmisén jelentette be Paskai László bíboros így: a kormány tagjaival együtt hívták meg II. János Pál pápát magyarországi látogatásra. Ez akkor forradalmi eseménynek tűnt, hiszen a lengyel pápa hazája után Magyarország lett volna a második kommunista ország, amelyet felkeresett volna. (Karol Wojtyłaként korábban kétszer járt Magyarországon: diákkorában hátizsákos turistaként Máriapócson, majd a 70'-es években a kabai cukorgyárban lengyel munkások lelki gondozójaként.)

Akkor, 1988-ban még nem lehetett tudni, hogy hamarosan leomlik a vasfüggöny, a Berlini Fal, s az 1991-es látogatáskor már nem kommunisták vezetik Magyarországot.

„Életünk Krisztus”

Ez volt az 1991-es pápalátogatás jelmondata. Akik akkor ott voltunk II. János Pál valamelyik szabadtéri miséjén, ma is fel tudjuk magunkban idézni annak az élménynek a nagyszerűségét, emelkedettségét.

Nem lehetett meghatódottság nélkül látni a televízió egyenes adásában, amikor 1991. augusztus 16-án a repülőből kiszállt II. János Pál pápa – az őt fogadó ország megkülönböztetett tiszteleteként – térdre ereszkedett, és megcsókolta a magyar földet. Göncz Árpád államfő köszöntötte őt, mire a pápa mély hangján, érdekesen hangsúlyozva a magyar szavakat válaszolta: „Bízom benne, hogy a magyarok milliói egyesülnek imádságunkkal azért, hogy eredményes legyen munkátok, amellyel a küszöbönálló új évezrednek egy szép Magyarországot igyekeztek építeni. Isten áldd meg a magyart!”

A pápa így foglalta össze jövetele célját:

- Kettős cél vezetett, hogy ellátogassak hazátokba. Részben azért jöttem, hogy megerősítsem hitükben testvéreimet, akik az egyházhoz tartoznak, részben pedig azért, hogy minden magyarnak feltárjam a keresztény világszemléletet az emberi személy megmentése és az emberi társadalom felépítése érdekében. Azért jöttem, hogy megosszam örömötöket és gondjaitokat, és felkínáljam nektek a hit mérhetetlen erejét. Felkínálom ezt mindnyájatoknak, a zsinat szavai szerint „nemcsak az egyház fiaihoz szólva, nem is csak azokhoz, akik Krisztus hívei, hanem különbség nélkül minden emberhez fordulva.”

A pápa mögött Göncz Árpád köztársasági elnök, balján Paskai László bíboros Fotók: Benkő Sándor

„A zarándok pápa”

„Isten mindenütt jelen van, de II. János Pál mindenütt megelőzi” – ismételgették akkoriban sokan a vatikáni szállóigét. Ő volt az „utazó pápa”, aki a mozdíthatatlan egyházi szimbólumból a katolikus vallás utazó nagykövetévé vált. Első magyarországi látogatása előtt 51 zarándoklatán majdnem 100 ország földjén járt már, több mint egy évet töltött távol a Vatikántól. Utazott a pápa, és miatta útra keltek tömegek is. A pápa köré gyűltek, hogy személyesen találkozzanak a legfőbb közvetítővel Ég és Föld között. II. János Pál, „a zarándok pápa”, a „vándor pápa” azon munkálkodott, hogy az egyház legyen nyitott, menjen ki a világba, hogy Jézus Krisztus földi helytartójaként Krisztus köré gyűjtse az embereket, hogy jelenlétével mindenki átérezhesse a testvériség közösségét, az egyház egységét.

Magyar földön

Öt napon át Magyarország (is) egy kitűnően megszervezett – ám a 71 éves II. János Pál számára bizonyára nagyon fárasztó – pápalátogatás színhelye volt 1991-ben.

A budapesti repülőtérről a Szentatya Esztergomba, az ősi királyi székhelyre, a római katolikus egyház hazai fővárosába utazott. A szervezők figyelmességeként – a rendszerváltozásnak köszönhetően – akkorra újra felállították ott III. Sobieski János lengyel király emlékművét (1683-ban ő szabadította fel Esztergomot a török uralom alól). A pápa azt látta meg először. A prímási palotához vezető mintegy három kilométeres úton hívek ezrei köszöntötték. A bazilikában pontifikált szentmise előtt csendes imával rótta le kegyeletét Vas megye híres szülötte, Mindszenty József hercegprímás sírjánál. Esztergomból Budapestre, az Országházba látogatott, ahol Antall József miniszterelnök a családja körében fogadta a pápát, majd a kormányfő és az egyházfő négyszemközt beszélgettek németül. II. János Pál ezután a Kossuth téren összesereglett több tízezres tömeget köszöntötte.

Augusztus 17-én a pécsi repülőtéren ugyancsak több tízezer ember hallotta, amikor a pápa arról beszélt: az utolsó negyven évben egy vasöklű szervezet ateista álkultúrát és életformát kényszerített a magyar nemzetre. A pápa ezért a radikális megtérés szükségességét hangoztatta. Budapestre visszatérve a Tudományos Akadémia dísztermében magyar tudósok és művészek előtt elmondott beszédében II. János Pál az észnek és a hitnek a kapcsolatát fejtegette. Ész és hit ugyanarra az őseredeti Igazságra törekszenek – mondta –, amely nem mondhat ellent önmagának. A pápa hangsúlyozta a tudományos és művészi megismerés autonómiáját. A múltban előfordult, hogy a keresztények sem vették kellőképpen figyelembe ezt az autonómiát. A Szentatya ugyanakkor feltette a kérdést: miért kellene kizárni, hogy az ember világosságot meríthet a hitből? A hit feltárja a halál, szenvedés és a rossz jelentését, amely a tudományos elemzés számára érthetetlen marad. A pápa nyomatékosan hangsúlyozta a hitoktatás biztosításának fontosságát. Akkor, az Antall-kormány idejében heves viták zajlottak az iskolai hitoktatás, illetve egyes katolikus iskolák alapításával kapcsolatban. A pápa – anélkül, hogy konkrét eseteket, vagy politikai pártokat említett volna, elvi állásfoglalásával bátorítást adott az egyháznak is és a szülőknek is.

Este az apostoli nunciatúra kertjében a Budapesten állomásozó diplomáciai testületek tagjait fogadta. Franciául elmondott beszédében a térségben élő nemzetek, nemzeti kisebbségek békéjéért emelt szót a Szentatya.

Látogatása harmadik napján II. János Pál Máriapócson görög katolikus szertartás szerinti szentmisét pontifikált, majd Nyíregyházára utazott, délután pedig Debrecenben a református Nagytemplomban ökumenikus istentiszteleten vett részt. A templomkertben a hitük miatt gályarabságra hurcolt magyar protestáns lelkészek emlékoszlopán koszorút helyezett el. Este Budapesten az Apostoli Nunciatúrán egy nagy jelentőségű program következett: a katolikus egyház feje találkozott a magyarországi zsidó közösség delegációjával. A pápa a keresztényeket és a zsidókat is arra buzdította: közösen igyekezzenek jobban megismerni egymást, folytassanak párbeszédet.

A pápa helikopterrel érkezett a szombathelyi repülőtérre

A pápa Szombathelyen

A magyarországi látogatás negyedik napján a Szentatya helikoptere fél 10 után szállt le a szombathelyi repülőtérre, ahová 80 ezer hívőt vártak (később a híradásokban 100 ezer embert említettek). Érkeztek zarándokok a szomszédos országokból is (osztrákok, horvátok, szlovének és szlovákok). A szentmisén 350 pap vett részt és 250 szerzetes. A pápával Rómából érkezett öt vatikáni főpap, de voltak itt magyar, német, francia, osztrák, jugoszláv, cseh, szlovák, valamint erdélyi főpapok is.

A helikopterből kiszálló 71 éves pápa szívélyesen fogadta megyénk és Szombathely egyházi és világi vezetőinek köszöntését, az élen dr. Konkoly István szombathelyi megyés püspökkel. Ezután nem a sekrestyébe ment, ahol át kellett öltöznie az ünnepi miséhez, hanem a sorfalat álló cserkészeket köszöntötte, kezét nyújtotta sok paptesvérének és a híveknek, azután pápamobilján körbejárt a szektorokban álló, közeledésekor üdviriválgásban kitörő zarándokok között. A Szentatya mosolyogva minden irányba fáradhatatlanul integetett. Ezután ment fel a sekrestyébe, majd a felállított oltárhoz, ahol a mise elején a zarándokok nevében is nagy tisztelettel és szeretettel köszöntötte őt dr. Konkoly István.

II. János Pál homíliájában beszélt Savaria antik kultúrájának fontosságáról, hosszan szólt a példaképnek tekintett Szent Mártonról, aki tevékeny szeretetté alakította át a mindennapi életet. II. János Pál a szegények felé fordulást, felkarolásukat, a kitartó erőfeszítések egyesítésének fontosságát hangsúlyozta Szombathelyen. „A nemzet anyagi és erkölcsi újjáépítése mindenkitől nagylelkűen vállalt segítséget kíván” – mondta.

A pápai szentmisén száz kiválasztott hívő áldozhatott a Szentatyánál. Rajta kívül még négyszázan áldoztattak. Hatszáz tagú kórus, népes zenekar és fúvósok működtek közre a misén.

A szentmise végén megeredt az eső. Ezért II. János Pál így búcsúzott: „Szeretteim! Köszönjük meg, hogy az eső csak a szentmise végén eredt el. Köszönjük meg Szent Mártonnak, hogy itt akart születni, s hogy Európa nyugati részébe, Franciaországba vitte az evangéliumot. Imádkozzunk most, az ezredfordulón, a lezáruló és előttünk megnyíló új évezred küszöbén, hogy legyenek szentjeink, mert nélkülük lehetetlen megújítani földrészünk keresztény életének gyökereit.”

Szombathelyen II. János Pál pápát az utak mentén több ezren várták, amikor a mise után a székesegyházhoz vitte az autó. A Berzsenyi téren összegyűlt nagy tömeget a püspöki palota erkélyéről köszöntötte a pápa. A palotában volt a díszebéd, majd a Haladás pályájáról szállt fel a Szentatyával a helikopter.

Ellenséges hangok

Visszautazott Budapestre, ahol a Mátyás-templomban kispapokkal és szerzetesnövendékekkel találkozott. Közösen végezhették el vele a zsolozsma délutáni imaóráját. Este a Népstadionban (ma Puskás Ferenc Stadion) a fiatalság előtt mondott beszédet.

Nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án a budapesti Szent István Bazilikában közös imádságon vett részt betegekkel és öregekkel, majd a Szent Jobb ereklyével vonult a Hősök terére, ahol kétszázezren vettek részt a szabadtéri pápai misén. Mise után a pápa a Magyar Katolikus Püspöki Kar tagjaival találkozott, azután visszautazott Rómába.

A lengyel pápa vállalt misszióját, evangelizációs tevékenységét, a béke és az emberi jogok hirdetését a világban, azt, hogy világpolitikát formáló személyiséggé vált, sokan nem vették jó néven. Látogatása idején voltak ellenséges hangok az akkori Magyarországon is. Egyes liberális csoportosulások „cápalátogatás”-t emlegettek, röplapokat osztogattak, egy másik „kiáltványukon” pedig az állt nyomtatott betűkkel: „NE jöjjön el a Te országod!”

Szerencsére nem volt nagy hatásuk. Tévés interjúkból is kiderült: az egyes szertartásokon igen sokan nem hívőként vettek részt, hanem békés szándékú, teljesen tájékozatlan érdeklődőként. Egy fiatal meg is fogalmazta: „Én nem vagyok vallásos, de úgy gondolom, hogy a római pápa a világ egyik legfőbb erkölcsi tekintélye, és kíváncsi voltam, mit mond nekünk ez a fontos ember.”

II. János Pál pápa a szombathelyi szentmisén

Szombathely készült

A pápa és kísérete Szombathelyen sok meghatottságtól könnyező és mosolygó arcú embert látott a repülőtéren, a városon áthaladva és a Püspökvár előtt is. Később úgy értékelték: Őszentsége szombathelyi látogatása volt a legjobban előkészített és megszervezett Magyarországon. Ezért hónapokon át nagyon sokan dolgoztak az egyházon belül és világiak is. A vasi megyeszékhelyen kiválóan együttműködött az önkormányzat és a katolikus egyház. Az önkormányzat utakat, parkolókat alakított ki – ekkor lett új köztéri világítás a székesegyház és a püspöki palota környékén, megszépültek utcák, amelyeken a pápa elhaladt – köztük volt például a Szily János és a Hollán Ernő utca -, gondoskodott vendégek ellátásáról, elhelyezéséről. A Szentatya szombathelyi látogatásának emlékét ma bronz emléktábla őrzi a Püspöki Palotában és a székesegyházban, a térdeplő, amelyen imádkozott a székesegyházban van, a repülőtéren felállított pápai oltár hatalmas keresztje a Martineum Felnőttképző Akadémia kertjében. A szalézi templom előtt 2016-ban bronz köztéri szobrát avatták fel.

Mindezek mellett nagyon sokan őrizzük a szentté lett lengyel pápa emlékét ma is a szívünkben.

Kiemelt képünkön: II. János Pál pápa repülovel érkezett Budapestre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában