felelős szülők

2021.08.29. 15:30

Ki adhat anyatejet? A donor édesanyák adómentes juttatásban részesülnek

Miért biztonságos az anyatej? Hogyan lehet elindulni az anyatejadás útján és hol vannak anyatejgyűjtő állomások? A szoptatás világhete után néhány nappal is aktuális a Melletted a helyem és a Szoptatásért Magyar Egyesület közös kampánya.

VN

20200923 Szombathely Ahogy országosan, úgy a megyeszékhelyen is nagy hiánycikk az anyatej. Az Anyatejgyűjtő Állomás kampányt indított. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Unger Tamás Képen: Baranyai Zsófia, a szombathelyi Anyatejgyűjtő Állomás vezetője

Fotó: VN-archív

A csecsemő 8 hónapos koráig a gyermekgyógyász szakorvos, illetve házi(gyermek)orvos rendelése alapján jogosult térítésmentesen anyatejellátásra. A megfelelő növekedés, fejlődés és az egészség érdekében az édesanya saját teje az optimális választás a csecsemők táplálására.

Ha az anyának nem elég a teje, a második legjobb alternatíva a donor anyatej, a legutolsó lehetőség pedig a speciálisan összeállított tápszer, írják összeállításukban. Térítésmentes anyatejellátásra jogosultak a koraszülött babák, a kis súlyú újszülöttek, az érett újszülöttek és csecsemők, ha súlyos táplálkozási allergiában, felszívódási zavarban, hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenvednek, és az anya saját tejével nem tudja táplálni őket.

És hogy melyik anya kaphat donor anyatejet? A fentiekben felsorolt eseteken túl térítésmentes anyatejellátásra jogosult a csecsemő, ha az anya: fizikailag alkalmatlan az anyatejes táplálásra, ha olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, ami a csecsemő egészségét veszélyezteti, ha olyan gyógyszert szed, amelynek szedése a szoptatás időszakában ellenjavallt, ha súlyos, gyakori tudatvesztéssel járó állapotban van, ha pszichés állapota a szoptatást lehetetlenné teszi, vagy ha a szoptatás időszakában meghalt, vagy a gyermeket elhagyja. Az adományozni szándékozó édesanyának vizsgálatokra van szüksége ahhoz, hogy rászoruló kisbabáknak adhasson tejet.

Ezek a következők: HIV-teszt (az anyatejgyűjtő állomáshoz tartozó kórházban helyben elvégzik a vérvételt. 1 évnél nem régebbi negatív lelet szükséges); Wasserman/Lues szűrés (a várandósság alatt megtörténik a szűrővizsgálat); Hepatitits-B vírus szűrés (a várandósság alatt megtörténik, probléma esetén C vírusra is szűrnek). A nem kötelező vizsgálatok közé tartozik a tüdőszűrés, a székletvizsgálat, a bőrgyógyászati megtekintés, a fejés (az állomáson elmagyarázzák a fejés módját, eszközöket is biztosítanak a fejéshez szükség esetén, steril poharakat pedig mindig adnak a tároláshoz). A leadott tejet mikrobiológiai vizsgálatokkal ellenőrzik.

Megvizsgálják, hogy nem hígított-e. Ezután pasztörizálják, hogy ne legyen benne kórokozó, de az immunológiai védelmet és optimális táplálást biztosító összetevők megmaradjanak benne. A fáradozás megtérül: a segítségért a donor édesanyák adómentes juttatásban is részesülnek. 1 liter tej ára 2700 forint. Közleményükben arról is írnak, miért biztonságos a donortól származó anyatej. A donor anyák egészségesek, nem isznak, nem dohányoznak, nem szednek olyan gyógyszert, amely veszélyes lehet a babára a tejbe jutva. Tesztelik őket különböző fertőzésekre. Orvos ellenőrzi, nincs-e bőrbetegségük. Az anyák szigorúan betartják a tisztaságot/higiéniát a fejés során.

A lefejt tej minden mintáját ellenőrzik. A leadott tejet hőkezelik. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a fertőzésveszély miatt csak ellenőrzött donor anyától fogadjon el mindenki anyatejet. Vas megyében Szombathelyen van anyatejgyűjtő állomás a Szűrcsapó utca 45. szám alatt. Ahogy arról már írtunk, országosan, így itt is jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat, ezért toboroznak újabb leadókat. Az állomás vezetője azt kéri a leendő tejleadóktól, vegyék fel a kapcsolatot személyesen vagy telefonon az állomás munkatársaival. (06 94 340 560 / 06 20 58 18 310) Így tudnak bővebb tájékoztatást adni.

Kiemelt képen: Csak akkor adható anyatej, ha a leadott anyatejminta és az anya is megfelel a szigorú feltételeknek. Felvételünkön Baranyai Zsófia, a szombathelyi anyatejgyűjtő állomás vezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában